Ogromni troškovi
0

"The Hobbit" bi mogao biti najskuplji film svih vremena

Sarajevo-x.com
"The Hobbit", film koji se radi po romanu čuvenog JRR Tolkiena, mogao bi postati najskuplji film ikada snimljen. Naime, očekuje se da će biti utrošeno najmanje 500 miliona dolara, objavio je "Daily Telegraph".

Film "The Hobbit", koji opisuje događaje koji su se zbili prije radnji prikazanih u trilogiji "Gospodar prstenova", koju je režirao Peter Jackson, mogao bi koštati 200 miliona više nego treći dio filma "Pirati s Kariba", koji se još smatra najskupljim filmom snimljenim do sada.

Naime, prema pojedinim izvještajima, troškovi snimanja filma "The Hobbit" koštat će duplo više nego snimanje cijele trilogije "Gospodar prstenova".

Prema pisanju "Telegrapha", troškovi su porasli uslijed nekoliko godina kašnjenja s početkom snimanja, što je uglavnom bilo uzrokovano pravnim sporovima.

Kompanija "New Line Cinema", koja polaže prava na trilogiju, a samim time i na snimanje filma "The Hobbit", dugo se sporila s kompanijom MGM koja ima prava na distribuciju filma. U međuvremenu, posljednji preživjeli sin autora romana, Christopher Tolkien, vodio je dugotrajan spor sa producentima prijašnjih filmova.

On je na sudu u Los Angelesu tvrdio da mu producenti duguju 150 miliona dolara na osnovu ugovora o prodaji filmskih prava. Tolkien je zaprijetio da će povući filmska prava na knjigu "Hobbit" ukoliko ne dobije veći udio.

No, ukoliko snimanje filma počne uskoro prvi dio "Hobbita", koji će biti adaptacija romana, mogao bi biti dovršen do decembra 2012. godine, a drugi dio, koji će se fokusirati na period od 60 godina između "Hobbita" i prvog "Gospodara Prstenova" bi mogao biti dovršen godinu kasnije. Producenti su uvjereni da će uspjeti nadoknaditi troškove.