A Hidden Life
5

Terrence Malick donosi film o Austrijancu koji je odbio biti vojnik Hitlerove Njemačke

E. Sk.
Ljubitelje sedme umjetnosti obradovala je vijest da je objavljen trailer filma "A Hidden Life", novog ostvarenja američkog reditelja Terrencea Malicka. Film bi u decembru ove godine trebao biti prikazan u kinima.

Glvni junak filma "A Hidden Life" je anonimni austrijski seljak Franz Jagerstatter koji je odbio regrutovanje u Hitlerovu vojsku.

Radnja film smještena je u 1938. godinu. Hitlerova Njemačka je Anschlussom pripojila Austriju, a čovjek pod imenom Franz Jagerstatter imao je 31 godinu i živio život anonimnog gornjoaustrijskog seljaka. Stanovao je u mjestu St. Radegund na samoj granici Austrije i Bavarske. Brinuo se o porodičnoj farmi, bavio se vrtom i stokom. Jedino što ga je razlikovalo od hiljadu sličnih alpskih seljaka bilo je to što je bio veoma pobožan.

Da je glavni akter drugačiji od ostalih seljaka, pokazalo se na dan glasanja o Anschlussu. Ponizni zemljoradnik tog je dana kao jedini stanovnik sela glasao protiv. Dok je seoska svjetina slavila Hitlera i radovala se novom "svenjemačkom jedinstvu", Franz je prvi put pokazao da nije kao oni, nego da je tvrdoglav i da ima svoje mišljenje.