Film/TV
0

"Terminal" u kinu Imperijal

Sarajevo-X
Posljednji film Stevena Spielberga "Terminal", koji je svoju svjetsku premijeru doživio na nedavno održanom Venecijanskom filmskom festivalu, počinje se prikazivati u sarajevskom kinu Imperijal.

U filmu je jednu od glavnih uloga je ostvario višestruki oskarovac Tom Hanks, te Catherine Zeta Jones. Nakon saradnje na nizu projekata (Spašavanje vojnika Ryana, Forrest Gump) glumačko-rediteljski dvojac donosi istinitu životnu priču koja je osvojila publiku Mostra-e.

Terminal je priča o Viktoru Navorskom koji se nalazio u avionu, na putu za Ameriku, kada se u njegovoj zemlji odigrao državni udar. Viktorov pasoš više ne važi i ovaj istočnoevropski emigrant ne može ući u Ameriku. Njegov jedini dom je aerodrom Kennedy i međunarodni terminal gdje provodi sedmice i mjesece. Novi svijett Viktora Navorskog postaje spoj apsurda, velikodušnosti, ambicije i zabave. Poseban šarm ovog naslova leži u obnovljenoj hemija između Tom Hanksa i Stiven Spielberga. Ovaj redateljsko glumački dvojac očigledno savršeno funkcionira i krajnji rezultat je svaki put veoma kvalitetan.Tom Hanks koji tumači lik Navorskog jedan je od rijetkih u istoriji koji su osvojili dva Oskara za redom. S druge strane Spielberg je dobitnik tri Oskara, dva za najbolju režiju i najbolji film. Ovom ultra uspješnom dvojcu pridružila se zanosna Zeta Jones koja se može pohvaliti Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu (Chicago) Ovo je inače istinita priča Merhana Karimija Nasserija, koji je sticajem okolnosti ostao “živjeti” na francuskom aerodromu 1988. Kritika u svojim pohvalama ističe izvanredan posao na fotografiji te muzički uradak iskusnog John Williamsa. Aerodromi mjesta koja pohode milioni ljudi, ipak mogu biti mjesta nezamislive usamljenosti. Terminal će toplom životnom pričom dokazati navedeno!

Redovne projekcije ovog filma bit će u 18.00 i 20:15.