Film/TV
0

Tema iračkog rata dominira na festivalu Sundance 2007

Sarajevo-x.com
Na vodećem svjetskom festivalu nezavisnog filma Sundance 2007, koji počinje 18. januara u Utahu, takmičiti će se 64 filma, a kojima je rat u Iraku već drugu godinu za redom najčešća tema.

U takmičarskoj konkurenciji su filmovi: ''Grace is Gone'', sa Johnom Cusackom u ulozi čovjeka čija je žena ubijena u Iraku, ''Ghosts of Abu Ghraib'' dokumentaristički film o nasilju koje se dešavalo u iračkom zatvoru 2003. godine i ''No End In Sight'' dokumentarni film o proučavanju ponašanja Bushove administracije po pitanju Iraka.

Na festivalu su prisutni i filmovi o protestima, kao što je naprimjer ''Chicago 10'', koji obrađuje temu demonstracija na konvenciji Demokratske stranke 1968. godine, gdje su se protestanti sukobili sa Nacionalnom gardom.

Festival ipak nudi i filmove sa optimističnijim temama. Takav je ''The Good Life'', koji govori o mladom čovjeku koji vodi kino u jednom malom gradiću.

''Ovogodišnje američko takmičenje odražava svjesnost koja je ponovo pronađena... kolektivni glas podržan snažnim optimizmom i nadom za budućnost'', izjavio je direktor Sundancea Geoffrey Gilmore.

Sundance film festival je osnovan 1981. godine, a njegov osnivač je bio Robert Redford.

Ima reputaciju festivala koji pomaže da mali, nezavisni filmovi budu kvalitetno medijski popraćeni i budu viđeni od što većeg broja gledalaca.