Hrvati prodaju Mitrovićevu jahtu
0

Televizija Pink prestaje puštati hrvatsku muziku

FENA
Željko Mitrović
Željko Mitrović
Vlasnik televizije "Pink" Željko Mitrović rekao je danas da je zakazao sastanak upravnog odbora na kome će se raspravljati o ukidanju hrvatske muzike i kinematografije na njegovoj televiziji koja se emitira u pet zemalja.

Mitrović je u izjavi dostavljenoj medijima, a povodom oglasa Hrvatske carinske uprave o prodaji njegove luksuzne jahte koja je zbog navodnih prekršaja zakona blokirana u toj zemlji, najavio da će se na upravnom odboru, koji je zakazan za sutra, raspravljati i o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama van Hrvatske.

On je istakao da je na snagu stupila zabrana reklamiranja hrvatskog turizma i dodao da ta televizija "više nikada neće biti u prilici da zataškava incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na ljetovanju u Hrvatskoj".

Ukazujući da se godinama trudio da kroz medijske poslove koji podrazumijevaju favoriziranje hrvatske muzike, kinematografije i hrvatskih investicija u zemljama bivše Jugoslavije unapredi međususjedske odnose između Srbije i Hrvatske, Mitrović je naveo kako vjeruje da ta televizija ima dovoljno medijske snage kako bi se uspostavio bolji balans u kategoriji vanjskotrgovinskog debalansa između dvije zemlje.

Kako su prenijeli mediji, Hrvatska carinska uprava je u "Jutarnjem listu" objavila oglas za prodaju luksuzne jahte vlasnika Pinka koja je zaplijenjena prošle godine zbog, kako je navedeno, kršenja carinskih propisa i međunarodne Konvencije o privremenom uvozu.

Prema pisanju medija, jahta je uplovila iz Crne Gore u hrvatske vode gdje je prilikom kontrole utvrđeno da u tom trenutku na njoj nije bio Mitrović, kao i da je jahtu vozio skiper koji je imao ugovor o radu s hrvatskom firmom vlasnika Pinka.

Prema hrvatskim propisima, na jahti u vlasništvu stranca ne smije, kao član posade, raditi neko ko je zaposlen u hrvatskoj firmi.

"U istom statusu u kom je moja jahta nalazi se na hiljade brodova, koji također koriste hrvatsku posadu. Ti zakoni su u Hrvatskoj doneseni da bi se spriječila zloupotreba brodova u svrhu takozvanog 'Crnog čartera', što u ovom procesu nije slučaj", naveo je Mitrović u pisanoj izjavi.

On je dodao da cijela javnost zna da je brod koristio u rekreativne svrhe i da nije poreski i carinski obveznik, kao i da se "proceduralna greška zasniva na njegovoj ambiciji da članovima posade reguliram penziono, socijalno i ostale doprinose u Hrvatskoj".