Film/TV
0

Teheran objavio da je film "300" nastavak psihološkog rata protiv Irana

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "300"
Scena iz filma "300"
Iran je u ponedjeljak snažno osudio američku filmsku kompaniju Warner Bros, zbog navodnih anti-iranskih stavova u blockbuster filmu "300".

Javad Shamqadri, savjetnik za umjetnost predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, je izjavio za novinsku agenciju Fars da je ovaj film uvreda za perzijsku kulturu, te da je u skladu sa američkim psihološkim ratom protiv Irana.

Film Zacka Snydera, baziran na stripu Franka Millera, govori o bici kod Termopila koja se desila tokom grčke historije i u kojoj se 300 spartanskih ratnika predvođenih kraljem Leonidasom herojski bore protiv ogromne perzijske armije. Na taj način oni zadržavaju invaziju snaga kralja Xerxesa i daju Grcima vremena za organizaciju kontraudara.

Iran je izjavio da je film sramotan zbog izvrtanja historije, ali i zbog toga što su Perzijanci prikazani kao ružna i nasilna stvorenja koja ne sliče ljudskim bićima.

Televizijska mreža Khabar je organizirala specijalni program u kojem su filmski kritičari ocjenjivali film sa nekoliko aspekata. Zajednički zaključak je bio da film pokušava prikazati Perzijance kao nasilne, te da se radi o američkoj političkoj igri koja je implementirana kroz Hollywood i Warner Bros kompaniju. Film je povezan sa trenutnom političkom situacijom između SAD-a i Irana, vezano za neslaganje oko iranskog nuklearnog programa.

Filmski kritičari su još dodali da nakon Nijemaca, Japanaca, Rusa i Arapa, Iranci postaju glavni "zločinci" u holivudskoj produkciji.

Veliki broj Iranaca koji žive u inostranstvu su započeli svjetsku e-mail kampanju slanja protestnih poruka kompaniji Warner Bros, zbog nanesene uvrede perzijskoj kulturi i historiji.

Film je zaradio 70 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja, što ga je učinilo prvim blockbusterom ove godine.