Sedma umjetnost
15

"Taxi Blues" otvara Tuzla Film Festival, nagrada za životno djelo Zijahu Sokoloviću

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Urnebesnom komedijom "Taxi Blues" Miroslava Stamatova u Tuzli će u subotu zvanično biti otvoren osmi Tuzla Film Festival (TFF) u okviru kojeg će biti prikazano 95 filmskih ostvarenja u pet kategorija.

U osam festivalskih dana ljubitelji sedme umjetnosti filmove će moći pogledati kroz kategorije dugometražni, animirani, kratki, dokumentarni film i Future generation short films, a novitet je Kids TFF koji se provodi kao eksperimentalni segment festivala u dvodnevnom izdanju.

"Festival je uspio ostati osam dana u kontinuitetu što je vrlo interesantna stvar na prostoru Balkana, jer nema mnogo festivala koji traju ovoliko dugo uz bogat sadržaj. U konkurenciji smo ove godine imali skoro hiljadu filmova, a od toga je odabrano njih 95 za gledanje. Festival se proširio i u aspektu naučne konferencije koju smo ove godine uspostavili, a govorit ćemo o filmu, pozorištu i izdavaštvu", kazao je direktor TFF-a Boris Balta.

Boris Balta (Foto: A. K./Klix.ba)
Boris Balta (Foto: A. K./Klix.ba)

Selektor za dokumentarne filmove i član žirija za dugi igrani film Srđan Vukadinović kaže da je tuzlanski festival izuzetno značajan u vremenu kada imamo sve manje kina.

"U uslovima kada nemamo više kina festival je mjesto na kojem se mogu vidjeti sadržaji iz BiH, ali i regiona, jer je ovo festival južnoslavenskog filma. Nijedan festival nema četiri kategorije kao što je to u okviru TFF-a i to usložnjava njegov značaj. Ove godine imamo nešto što je zanimljivo, veoma aktuelno i angažirano", istakao je Vukadinović.

Srđan Vukadinović (Foto: A. K./Klix.ba)
Srđan Vukadinović (Foto: A. K./Klix.ba)

Govoreći o filmskom sadržaju ovogodišnjeg tuzlanskog festivala Vukadinović je kazao da on uglavnom donosi priče koje govore o aktuelnim temama kao što su sukobi sa samim sobom, sukobi sa sredinom, proturječnosti određene sredine, nedostacima vremena u kojem živimo i slično.

"To su opći fenomeni koji danas preuzimaju situaciju u društvenim zbivanjima. Svi filmovi na kraju pokušavaju jednom finom i humanom dimenzijom naći izlaz i rješenje. Film nudi rješenja, ne može promijeniti svijet, ali makar načne neku temu i otvori ideju, a ovdje je mnogo tih tema. Priče o ratu nema, čak ni o tim postratnim dešavanjima, a po svoj prilici smo to prevazišli i izašli iz tog stanja. Ne pričamo šta je bilo jučer, već šta će biti danas i sutra", naveo je Vukadinović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U okviru TFF-a i ove godine će biti dodijeljene nagrade, a između ostalog priznanje za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti dobija istaknuti glumac Zijah Sokolović iza kojeg se nalazi 50 godina rada, dok će nagradu za poseban doprinos u razvoju kulture i umjetnosti Tuzle dobiti federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Crvenim tepihom i ove godine će prošetati značajna glumačka imena poput Filipa Juričića, Adnana Haskovića, Nikole Koje, Momčila Otaševića, Elizabete Brodić, Maje Jurić, Martine Stjepanović, Asima Ugljena, Petre Kraljev, Katarine Baban, ali i Stjepana Perića.

Projekcije će se održavati u Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Tuzla i dvorani Kaleidoskop, a festival će biti zatvoren 19. oktobra nagrađivanim ostvarenjem "Honeyland".