"Konak kod Hilmije"
410

Tarik Džinić o ulozi mladog Izeta Fazlinovića: Postojala je doza odgovornosti i blaga trema

Piše: E. Lj.
Foto: H. M./Klix.ba
Tarik Džinić (Foto: H. M./Klix.ba)
U novoj sezoni serije "Konak kod Hilmije" Feđe Isovića i Elmira Jukića gledat ćemo i Izeta Fazlinovića, kultni lik iz serije "Lud, zbunjen, normalan" u mladim danima, kojeg je utjelovio Tarik Džinić.

Ovo je prvi profesionalni projekt Tarika Džinića, studenta četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji nam je rekao kako će tri mjeseca koja je proveo na setu zauvijek pamtiti.

"Reditelj, kolege glumci i cijela ekipa su me lijepo primili i imali smo odličnu saradnju. Atmosfera na setu je bila bolja nego što sam mogao zamisliti. Radno, efektno, produktivno, kreativno i uz mnogo pozitivne energije. Ja sam se trudio da uradim svoj posao što bolje mogu u ovom trenutku, a uigrani ostatak ekipe mi je u tome pomogao jer zaista svaka osoba svoj posao radi odgovorno i spretno", rekao je Džinić za Klix.ba dodajući kako se osjeća počašćeno jer je na ovom setu upoznao profesionalce i divne ljude.

Prva profesionalna uloga Tarika Džinića

Priča nam kako mu je Elmir Jukić, reditelj ove serije i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, ponudio ulogu nakon što ga je gledao u nekim projektima njegovih kolega s Odsjeka za režiju.

"Smatrao je da bih bio dobar izbor za tu ulogu, a ja sam ponudu, naravno, odmah prihvatio", rekao je Tarik.

Prva profesionalna uloga, ali i rad s velikim imenima bh. glumačke scene među kojima su Emir Hadžihafizbegović, Tarik Filipović i Igor Skvarica predstavljali su mu veliki izazov.

"Vidio sam kako se radi na setu i unaprijedio sam svoje glumačko znanje. Mislim da ću tek shvatiti šta mi je ovo snimanje donijelo, jer se radi o kvalitetnom i zanimljivom projektu koji će, nadam se, biti sve gledaniji. Puno sam naučio od reditelja Elmira Jukića, sjajno me je vodio i na tome sam mu mnogo zahvalan", rekao je.

S obzirom na to da je ulogu Izeta Fazlinovića na određeni način preuzeo od legendarnog bh. glumca Mustafe Nadarevića, priznaje nam da je postojala određena doza odgovornosti i blaga trema.

"Duhoviti scenarista Feđa Isović je mladom Izetu pristupio drugačije i s dozom ironije. Nije to zamislio kao neku imitaciju dobro poznatog Fazlinovića i to je ono što je meni bilo veoma uzbudljivo. Nadam se da će i gledaocima", rekao je.

Najbolji student glume na ASU Sarajevo

Ovaj dvadesetjednogodišnjak je na trećoj godini proglašen najboljim studentom glume na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti.

"Gluma je poziv koji je stresan, kompleksan i koji od glumca uvijek traži psihofizičko, mentalno i emotivno učešće. Međutim, u isto vrijeme je to plemenit i kreativan poziv koji uči razumijevanju, empatiji i koji traži da uvijek radite drugačije i ispočetka", rekao je.

Njegov radni dan počinje jutarnjom probom na akademiji i traje do kasno, kaže nam Tarik i dodaje da ga je gluma potpuno okupirala.

"Studij na Akademiji scenskih umjetnosti zaista traži veliko žrtvovanje, konstantan rad na sebi, strast... Studenti i profesori rade zajedno vrlo predano, pomiču se vlastite i kolektivne granice, mijenja se svijest i učimo se uvijek igrati jer bez igre nema ni glume", rekao je Tarik na kraju razgovora za Klix.ba.

Osim u seriji "Konak kod Hilmije", Tarika Džinića možete gledati i u nekoliko studentskih predstava koje su na repertoaru Otvorene scene Obala.