Film/TV
0

Tarantino predsjednik žirija Venecijanskog filmskog festivala

FENA
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
Američki reditelj Quentin Tarantino, autor filmova "Pulp Fiction" i "Kill Bill", predsjedavat će žirijem filmskog festivala u Veneciji koji se odražva od 1. do 11. septembra, saopćila je u četvrtak Mostra.

Mostra ga je izabrala jer smatra da je "jedan od najvažnijih autora savremenoig filma". Tarantino je već predsjedavao žirijem festivala u Cannesu 2004. godine.

Quentin Tarantino je rođen 1963. godine u Knoxvilleu, u Tennesseeju, a mladost je proveo u predgrađu Los Angelesa gdje se vrlo rano zainteresirao za film.

Zbog svoje strasti je sa 22 godine počeo da radi u jednom videoklubu gdje je dane provodio s prijateljem Rogerom Avaryjem, s kojim je nekoliko godina kasnije napisao "Pulp Fiction".

Ovaj film je dobio Zlatnu palmu u Cannesu 1994. godine. Jedan od najboljih filmova decenije "Jackie Brown" snimio je 1997. godine i njim odao počast američkom filmu 70-tih godina.

Nakon pet godina odsustva, Tarantino se 2002. godine vratio u filmski studio sa sagom "Kill Bill".

Njegov posljednji film "Inglourious Basterds" iz 2009. godine imao je osam nominacija za Oscara 2010., a austrijski glumac Christoph Waltz je dobio Oscara kao najbolji sporedni glumac u tom filmu.