Svjetska premijera
6

Takmičarski program 23. SFF-a otvoren projekcijom filma "Zrno" u Narodnom pozorištu

Piše: Dž. Č.
Takmičarski program ovogodišnjeg, 23. Sarajevo Film Festivala, otvoren je prikazivanjem filma "Zrno", turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Kaplanoglu je pojasnio kako njegov film donosi priču o svakodnevnoj borbi za hranu i opstanak. Kako je kazao, svoje ostvarenje ne svrstava u žanr naučne fantastike jer u filmu govorti o promjenama koje će se dešavati u nekoliko decenija, a kojih, kaže, danas nismo ni svjesni.

"Potrebno je zaviriti u sebe i pronaći sebe u vremenu promjena. Ovaj film je zapravo jedno putovanje. Mnogi misle ako sve znamo da će svijet biti bolji, ali ljudi imaju stare informacije odakle dolaze i gdje idu. Film govori o vlastitom samopropitivanju u novom svijetu gdje je sve genetski modificirano", kazao je Kaplanoglu.

Film "Zrno" je sniman na nekoliko lokacija, a glumci i producenti su obišli čak tri kontinenta kako bi što bolje prikazali prostor u kojem ništa ne uspijeva, gdje nema života i gdje padaju kisele kiše. Snimali su u močvarama, na na planinama i u dolinama. Ovaj svijet u filmu je nazvan Mrtve zemlje.

Cristina Flutur koja glumi Erinu u filmu, naglasila je koliko je zadovoljna jer je dobila priliku biti dio filma sa ovako važnom temom.

"Zaljubila sam se u scenarij čim sam ga dobila. Sretna sam što kroz ovaj film mogu poslati poruku svijetu o genetički modificiranoj hrani. 'Zrno' je veoma važan za sve ljude", rekla je Flutur.

U Kaplanogluovom ostvarenju prikazan je život profesora Erola Erina, stručnjaka za genetiku sjemenja, koji živi u nedefinisanoj bliskoj budućnosti, u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetički modificirana sjemena. Kako bi ga potražio, Erol kreće na put koji će ga natjerati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

Podsjećamo, ovogodišnji SFF donosi 43 svjetske i 23 međunarodne premijere. Biće prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

U kategoriji za najbolji igrani film 2017. svjetske premijere će pored "Zrna" imati i filmovi "Buđenje dana" te "Meda ili ne tako sjajna strana stvari".