Za Netflix
4

Taika Waititi snima dvije animirane serije prema romanu "Charlie i fabrika čokolade"

DP
Taika Waititi (Foto: EPA-EFE)
Taika Waititi (Foto: EPA-EFE)
Novozelandski oskarovac Taika Waititi snimat će animiranu seriju temeljenu na popularnoj knjizi Roalda Dahla pod nazivom "Charlie i fabrika čokolade".

Redatelj Taika Waititi potpisao je ugovor s Netflixom za pisanje, režiju i produkciju dvije animirane serije temeljene na djelima dječjeg autora Roalda Dahla.

Kompanija je objavila da će Waititijeva saradnja s Netflixom biti "temeljena na svijetu i likovima Charlieja i tvornice čokolade", dok će druga serija biti "potpuno originalna priča" o Oompa-Loompama, tajanstvenim malim radnicima koji dijele čokoladu i ponekad oprezne savjete u fabricii Willyja Wonke, piše Guardian.

Waititi je u februaru osvojio nagradu američke Akademije za adaptirani scenarij filma Jojo Rabbit, koji je režirao, napisao, producirao i glumio u njemu. Film prati desetogodišnjeg njemačkog dječaka iz 1930-ih, opsjednutog Hitlerom, koji otkriva da se u njegovoj kući krije židovska djevojčica. Opisan je kao "nacistička satira", a temelji se na romanu "Nebo u kavezu" Christine Leunens iz 2008. godine.

Netflix je objavio da će animirana serija po Dahlovim djelima "zadržati kvintesencijalni duh i ton originalne priče, istovremeno prvi put gradeći svijet i likove daleko izvan stranica Dahlove knjige".

U saopćenju Netflixa stoji i da će saradnja označiti početak "opsežnog partnerstva" s kompanijom Roald Dahl Story, koje će preispitati mnoge omiljene priče Roalda Dahla, uključujući "Matildu", "BFG: Blagi fantastični gorostas" i "The Twits".

"Nešto je nesporno Wonka-eskno u kreativnom duhu i neponovljivom osjećaju za humor Taike Waititija i ne možemo ni pomisliti da bi neko mogao bolje voditi kreativni proces na ovim, prvim u svojoj vrsti, kvalitetnim serijama Netflixa", rekao je Gideon Simeloff, komercijalni direktor kompanije Roald Dahl Story.

Waititi je poznat po filmovima "Hunt for the Wilderpeople" iz 2016. godine, komediji o udomljenom djetetu koje bježi od socijalnih službi sa svojim starateljem, i "Thor Ragnarok" iz Marvel franšize, s Chrisom Hemsworthom, Cate Blanchett i Markom Ruffalom kao Hulkom.

Serija koju će raditi za Netflix bit će na tragu Willyja Wonke kojeg su dočarali Gene Wilder 1971. i Johnny Depp 2005. godine.