Film/TV
4

Svjetska premijera "Sieranevade" Cristia Puiua u četvrtak u Cannesu

Klix.ba
Novi film rumunskog reditelja Cristia Puiua "Sieranevada" svjetsku premijeru doživjet će u četvrtak u okviru Takmičarskog programa 69. Cannes Film Festivala koji se otvara danas.

Ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj budući da je riječ o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i Bosna i Hercegovina

Bh. koproducent filma "Sieranevada" je bh. producentska kuća 2006., a producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije. Bh. koprodukcijski tim sačinjavali su i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije.

Ovo je četvrti dugometražni igrani projekat producentske kuće 2006. Prvi film bio je "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića. Uslijedila su potom dva koprodukcijska projekta koji su uvršteni u zvanični program Cannes Film Festivala – "Bilo jednom u Anadoliji", turskog reditelja Nuria Bilgea Ceylana koji je i nagrađen Grand Prixom Cannesa te omnibus 13 evropskih reditelja "Mostovi Sarajeva".

Cristi Puiu stari je znanac sarajevske publike. Godine 2010. predsjedavao je žirijem Takmičarskog programa - igrani film Sarajevo Film Festivala, a potom je i njegov opus predstavljen u okviru Tribute To programa 2013. godine. Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

Ovo je prvi film Cristia Puiua koji je uvršten u glavni, Takmičarski program Cannes Film Festivala. Njegov film "Smrt gospodina Lauzarescua" prikazan je u okviru programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2005. gdje je i nagrađen, a pet godina kasnije i njegov film "Aurora" prikazan je u okviru ove selekcije.