"Birds Like Us"
559

Svjetska premijera prvog bh. animiranog filma u Stuttgartu

FENA
Prvi bosanskohercegovački animirani dugometražni film "Birds Like Us" ("Ptice kao mi") zabilježit će svjetsku premijeru 5. maja na prestižnom drugom po veličini festivalu animacije u svijetu The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS ), u okviru takmičarskog programa festivala.

Film "Birds Like Us" inspirisan je knjigom "Govor ptica" Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju je potpisao Faruk Šabanović.

On je na scenariju radio sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Olivijom Hetreed i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića "Ničija zemlja".

"Izuzetna nam je čast prvi bh. dugometražni animirani film predstaviti na ovako impozantnom festivalu kao što je ITFS. Iza nas je dugo godina truda i rada na ovom filmu, a put koji nam se otvara na polju njegove promocije je pokazatelj da smo zaista napravili čudo", kazao je producent filma "Birds Like Us" Adnan Ćuhara.

Važna je činjenica da su na ovom filmu radili dvanaest svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent, Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima.

Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Glumci koji su posudili glasove u bh. sinhroniziranoj verziji su Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Aljović, Boris Ler, Zoka Ćatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa više od 80 potpisa na filmovima.

Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga je Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio dva Oscara za sound design i sound mix za film "Gravity".

Sihronizaciju bh. verzije filma je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i korežiserka filma "Birds Like Us".

Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija "Chelia", saopćili su producenti filma.