U augustu 2021.
0

Svjetska premijera filma "Nebesa" Srđana Dragojevića na Locarno Film Festivalu

L. K.
Novi igrani film "Nebesa" kultnog beogradskog autora Srđana Dragojevića nominovan je za prestižnu nagradu Pardo d’Oro, Locarno Film Festivala - gdje će ovo ostvarenje imati svjetsku premijeru u augustu.
Ovaj švicarski festival jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija i pripada ketegoriji A filmskih festivala, zajedno sa festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji a ove godine će biti održan od 4. do 14. augusta 2021.

Film koprodukcija Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: MA.JA.DE Fiction GmbH (Njemačka), Sektor Film (Sjeverna Makedonija), Forum Ljubljana (Slovenija), Studio Dim d.o.o. (Hrvatska), Montenegro Max Film (Crna Gora) i Novi Film (Bosna i Hercegovina).

Bosanskohercegovački producent je Srđan Šarenac a "Nebesa" su jedna od bosanskohercegovačkih koprodukcija koja je podržao i fond Eurimages.

Reditelj i autor scenarija je Srđan Dragojević, a producentkinja je Biljana Prvanović.

"Nebesa" je mračna komedija ispričana kroz tri priče jedne porodice. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda – 1993., 2001. i 2026. godinu.

Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju Goran Navojec i Ksenija Marinković, a između ostalih igraju i bosanskohercegovački glumci Slaven Knezović i Nikola Pejaković. Snimanje i obradu zvuka su radili: Zoran Maksimović i Ognen Popić, također iz Bosne i Hercegovine.