Film/TV
0

Svjetska premijera filma "Gori vatra" 11. avgusta u Lokarnu

Klix.ba
Scena iz filma 'Gori vatra'
Scena iz filma 'Gori vatra'
Film "Gori vatra", bh. reditelja Pjera Žalice, svjetsku premijeru će doživjeti 11. avgusta na ovogodisnjem filmskom festivalu u Lokarnu, koji će se održati od 6. do 16. avgusta.

Kako je za Oslobođenje izjavio producent filma Ademir Kenović, svi su presretni jer je film uvršten u program ovog festivala. "Još ne znamo ko će sa Pjerom ići u Lokarno, ali svakako da će premijera proteći u prisustvu ekipe", kaže Kenović.

Žalica, koji se nalazi na moru, presretan je zbog sada i zvanične potvrde da je "Gori vatra" uvršten u program ovog značajnog festivala. Film je uvršten u internacionalni program koji je kompeticijskog karaktera, a nagrade za koje se "Gori vatra" takmiči su: Zlatni leopard za najbolji film (90.000 švicarskih franaka), Srebrni leopard za drugi najbolji film (30. 000SF), Srebrni leopard za najbolji debitantski ili drugi film u karijeri, Specijalna nagrada žirija (30. 000SF), te Leopardi za najbolje muške i ženske glumačke kreacije.

Pored Žalicinog filma u ovaj program uvrštena su ostvarenja iz sedamnaest zemalja svijeta, od čega ih je šest debitantskih. Odluku o nagradama za najbolja ostvarenja donijet će internacionalni žiri u sastavu: Girish Karnad, reditelj, Niccolo Ammaniti, pisac, Jean-Luc Bideau, glumac, Franck Nouchi, filmski kritičar, Nick Powell, producent, David Robbins, kompozitor, Stefania Rocca, glumica.