Film/TV
0

"Svjetla u sumraku" od 8. februara u kinu Unitic

Sarajevo-x.com
Od 8. februara u kinu Unitic počinje prikazivanje najnovijeg ostvarenja velikog redatelja Akija Kaurismakija, "Svjetla u sumraku".

Aki Kaurismaki je najpoznatiji finski fimski radnik, koji je svjetsku slavu stekao legendarnim filmom "Leningrad cowboys go to America".

"Svjetla u sumraku" su posljednji dio trilogije koja je započeta 1996. godine filmom "Oblaci nošeni vjetrom", a nastavljena filmom "Čovjek bez prošlosti" iz 2002. godine. I dok se prvi film bavio nezaposlenošću, a drugi beskućništvom, tema “Svjetala u sumraku” je usamljenost.

Dok glavni junak, po imenu Koistinen, traga svijetom za malom pukotinom kroz koju bi se mogao provući, njegovo okruženje i bezlični državni aparat trude se da zgaze sve njegove skromne nade, jednu po jednu.

Filmska muzika je u ulozi pripovjedača koji ponire prema najdubljim opjevanim emocijama Koistinena, što ih promatrač može samo naslutit.

"Svjetla u sumraku" donose karizmatično smirenje nakon kojega se vraća vjera u savremeni film.

Ovo vrhunsko filmsko ostvarenje sarajevska publika će moći gledati u kinu Unitic, u terminima od 18:00 i 20:30, do 13.02. 2007. godine.