|

Svijet kroz oči mladih u ostvarenjima Omladinskog Film Festivala Sarajevo 2017

Svijet kroz oči mladih u ostvarenjima Omladinskog Film Festivala Sarajevo 2017
9
F
FENA
4.7.2017. u 12:58
1
komentara
9

dijeljenja
1/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Raznovrstan program s tematikama koje okupljaju mlade u današnjem svijetu donijet će ovogodišnji Omladinski Film Festival Sarajevo 2017 godine (OFF), koji će biti održan od 26. do 30. jula.
Festival će otvoriti film "19 dana" kanadske rediteljice Ashe Said koji tematizira pitanje izbjegličke krize, dok će ga zatvoriti već tradicionalno neko od ostvarenja bivše jugoslavenske kinematografije, a ovaj put je riječ o "Balkanskom špijunu".

Program će filmofilima ponuditi 16 kratkih igranih ostvarenja iz 11 zemalja te sedam dokumentarnih iz pet zemalja, koja će biti prikazana u okviru Takmičarskog programa.

Direktor Festivala Kenan Musić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je Festival i u ovom izdanju fokusiran na promociju studentskog filmskog stvaralaštva, te da su ove godine u ponudi dvije nove festivalske lokacije - BKC i porodično otvoreno kino na Dobrinji, pored stalnih lokacija Dom Oružanih snaga BiH i Lazy cinema na Žutoj tabiji.

Selektor Festivala Sead Kreševljaković smatra da će kroz teme kojima se mladi bave biti zanimljivo vidjeti kako oni posmatraju svijet današnjice te aktuelne probleme koji i njih dotiču. Govoreći o selekciji programa, podvlači da ovogodišnja festivalska ponuda donosi vrlo kvalitetan izbor, raznolik i po autorskom izrazu i zemlji porijekla.

Smatra da je kratki film iznimno zanimljiva i specifična forma, gdje najviše studenti pokazuju prve talente. Iz mnogih zemalja dolaze ova ostvarenja, a Italija, Litvanija, Švedska, Turska, Portugal, Rusija i Francuska samo su neke od njih.

Belgija, Kanada, Turska, Egipat i BiH zemlje su iz kojih ove godine dolaze filmovi iz programa Dokumentarni film.

Koordinatorica programa OFF Škole filma Nejra Latić-Hulusić ustvrdila je da je riječ o konceptu neformalnog obrazovanja u trajanju od dva mjeseca, u okviru kojeg je sedam srednjoškolaca prošlo teoretsku i praktičnu obuku. Svi će u konačnici napraviti dokumentarni film od 28 minuta, čiji je tematski fokus na zajednički identitet mladih u BiH.

Ona naglašava da će film govoriti o borbi mladih da uče po jedinstvenom planu i programu u nepodijeljenim školama, a bit će prikazan na zatvaranju Festivala. Do decembra će također ići na mini bh. turneju u deset gradova.

Turski reditelj, scenarist, montažer i producent Ensar Altay presjedat će žirijem Omladinskog Film Festivala Sarajevo za dokumentarni film, a Arma Tanović s Akedmije scenskih umjetnosti Sarajevo žirijem za kratki igrani film.

Organizatori su najavili i brojne goste te bogat prateći program u okviru kojeg će biti održavani i panel programi.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...