Film/TV
0

Svijet filma, politike i nauke žali za gubitkom Christophera Reevea

NINA
Mnoge ugledne osobe iz svijeta filma, politike i medicine izrazile su ovih dana žaljenje zbog smrti američkog glumca Christophera Reevea, proslavljenog filmskom ulogom Supermana, ističući njegovu hrabrost u borbi protiv bolesti.

Za mnoge je bio primjer osobne hrabrosti, optimizma i volje, jer se s nevjerojatnom odlučnošću suočavao s problemima, istaknuo je, između ostalih, i američki predsjednik George Bush, iako je Reeve kritizirao njegovu politiku.

U Hollywoodu, na Šetalištu slavnih, njegovi obožavatelji su se okupili sa zapaljenim svijećama i cvijećem kod zvijezde, koja je Reevea svrstala među besmrtne hollywoodske zvijezde.

Internet stranica christopherreeve.org, koju je glumac koristio u svojoj kampanji za unapređenje naučnih istraživanja, bio je u ponedjeljak, kako javlja agencija AFP, pretrpan porukama, zbog čega je bilo čak i tehničkih problema.

Oglasili su se i mnogi naučnici čija su istraživanja omogućile donacije iz fonda koji je u tu svrhu osnovao Reeve. Među njima je bio i liječnik Raymond Onders, koji je 2003. ugradio elektrodu u Reeveovu dijafragmu, što mu je omogućavalo da nekoliko sati dnevno diše bez vještačkih pluća.

Reeve je poslije pada s konja 1995. ostao paraliziran od vrata naniže, zbog prijeloma dva pršljena i prekida kičmene moždine. Od tog trenutka, život je posvetio borbi za život i rehabilitaciju, ali i za podršku naučnim istraživanjima u korist hendikepiranih.

Posljednjih godina je naročito podržavao istraživanja matičnih ćelija, koja su ulijevala nadu da je moguće obnoviti kičmenu moždinu, što bi mnogim paraliziranima omogućilo da prohodaju.

Električnom stimulacijom održavao je mišiće u formi za dan kada će ponovno prohodati, u što je čvrsto vjerovao. Prije nekoliko godina je uspio je pokrenuti prste lijeve ruke i nožne palčeve.

Predsjednika Busha je kritikovao zbog toga što je 2001. zabranio finansiranje iz javnih fondova istraživanja matičnih ćelija, zbog, kako je tada obrazloženo, "uništavanja ljudskih embriona da bi se dobile embrionalne matične ćelije".

Kritizirao je i katoličku crkvu, koja je, prema njegovu mišljenju, kočila ta istraživanja, a što je smatrao "grubim kršenjem zakona o odvojenosti crkve od države".