ČOVJEK ZVANI OTTO
0

Svi pričaju o novom filmu Toma Hanksa: Samoubistvo s predumišljajem

Piše: Ines Mrenica
Foto: Imdb
Foto: Imdb
U kinima je ekranizacija švedskog bestsellera "Čovjek zvani Otto", s Tomom Hanskom u ulozi mrzovoljnog čovjeka koji želi okončati patnju zbog preranog gubitka supruge.
"Čovjek zvan Ove" naslov je švedskog književnog hita Fredrika Backmana koji je doživio adaptaciju u vidu uspješnog istoimenog filma.

Naslov je 2015. godine bio u konkurenciji za Oscara za strani film, a popularnost knjige i filma su doprinijeli da se Amerikanci odluče napraviti svoju verziju ove tople ljudske priče o mrzovoljnom udovcu. Režija je povjerena Marku Fosteru, koji potpisuje niz uspješnih hitova kao što su "Monster’s Ball", "The Kite Runnera", "World War Z" i film o Jamesu Bondu "Quantum of Solace".

Kada svemu tome dodate ime Toma Hanksa, znate da ćete biti emocionalno involvirani u dva sata izvrsnosti. Nakon nedavnih hitova "Greyhound", "Finch" i zapažene uloge menadžera u filmu "Elvis", američki glumac ponovo pokazuje svu raskoš svog talenta. Iako je Sonyjev film namjenjen nešto starijoj publici, u prvom vikendu prikazivanja u američkim kinima zaradio je impresivnih 12 miliona dolara.

Mrgud iz našeg sokaka

Inžinjer Otto Anderson (Tom Hanks) je potpuno devestiran nakon što mu je supruga umrla od raka. Bio je prisiljen povući se s posla pa se suočava s ispraznim danima sjedenja kod kuće u samoći. Vrijeme kojeg ima na pretek ovom šezdesetogodišnjaku omogućava da primjećuje sve što ne valja u naselju u kojem živi pa se trudi provoditi stroga pravila stambene zajednice. Škrt je, mrzovoljan i sarkastičan. Očajnički pokušava uspostaviti kontrolu nad svojim životom, ali je gubitak prevelik. To će biti okidač za njegovu odluku da svojoj patnji stane na kraj.

Otto odlučuje počiniti samoubistvo, ali svi njegovi pokušaji jednostavno ne uspijevaju, dovodeći ga u sve veće stanje frustracije. Kad god se sprema obaviti posljednji čin i skončati na konopcu (koji je sam kupio!), u toj namjeri ga spriječi nova susjeda Marisol (Mariana Trevino). Ona ne može voziti i često joj je potrebna pomoć s djecom, a tu su i ostale “sitnice” oko kojih joj je potrebna Ottova pomoć. Marisol nije jedina koja dosađuje Ottu.

U njegovom životu se pojavljuje preslatka mačka koja će uskoro osvojiti njegovo srce. Uprkos svemu, nešto će zaiskriti u Ottovom životu i taj plamen će ga dovesti do toga da postane lokalni heroj.

Radnja isprekidana retrospektivnim trenucima. Otta iz mlađih dana glumi Truman Hanks, sin slavnog glumca, a suprugu igra Sonya (Rachel Keller). Ova sentimentalna komedija mnoge je provozala na emocionalnom rolerkosteru i dovela do suza. Ovo je film koji ima i dušu i predstavit će vam potpuno novi uvid u ono što danas zovemo romantičnom komedijom. Na IMDB-ju film ima solidnu ocjenu 7.6.

"Man Called Otto" je film napravljen za sve obožavatelje Toma Hanksa, a bavi se ljudima koji u poznim godinama prolaze teške trenutke nakon što izgube dugogodišnje životne partnere. Lekcija koju pruža je ona o dobrosusjedskim odnosima i šarmu posuđivanja šoljice šećera ili neke druge namirnice zbog koje nam je ponekad mrsko izaći iz kuće. Kao što se dijele stvari, tako se dijele i teški trenuci, a ljubaznost, prijateljstvo i poštovanje su već nezaobilazno mjesto na kojima počivaju svi sentimenti Hollywooda.

Filmu nimalo ne smeta što njegove brojne scene predstavljaju dramske stereotipime, poput prikaza odnosa koji Otto uspostavlja s mačkom. Nešto slično smo već vidjeli u filmu "Turner & Hutch", ali je više nego zabavno. Inače, Toma Hanksa ćemo uskoro vidjeti u dva velika nadolazeća filma. Naslovu "Here", u kojem ponovo udružuje snage s Robertom Zemeckisom (s kojim je sarađivao na "Forrestu Gumpu") i postapokaliptičnom filmu "Asteroid City" Wesa Andersona.

Komentari
Netklix za vcrs