Film/TV
0

Švedska obilježila stogodišnjicu rođenja Grete Garbo

NINA
Švedski filmski institut otvorio je jučer, na 100. godišnjicu rođenja glumice Grete Garbo, novu biblioteku u čast nezaboravne švedske dive, jedne od najtajanstvenijih hollywoodskih ljepotica.

"Ovo je velikim dijelom slučajnost. Biblioteka je bila spremna pa smo pomislili da bi bilo zgodno da je otvorimo na Gretin rođendan", rekao je direktor knjižnice Jan Erik Billinger.

Biblioteku čini oko 50.000 knjiga, hiljade filmskih časopisa, raznovrsni filmski materijal (pisma, skice, fotografije), kao i bogat arhiv.

Ceremonija obilježavanja stogodišnjice rođenja Grete Garbo započela je u petak navečer projekcijom velikog klasika iz 1936. "Dama s kamelijama", američkog reditelja Georgea Cukora, u kojem je slavna glumica odigrala jednu od njenih najupečatljivijih rola.

Švedski filmski institut je jučer prikazao i njeno prvo veće ostvarenje, nijemi film "Saga Goste Berling" (1924.), švedskog redatelja Mauritza Stillera koji je otkrio mladu Gretu Gustafsson i poveo je put slave.

Ukupno 13 ostvarenja bit će prikazano u okviru dana sjećanja na glumicu koja je preminula 15. aprila 1990. u New Yorku.

Filmski institut je također priredio i izložbu u njenu čast - "Greta u slikama", a švedska pošta je izdala markicu s njenim likom i organizirala izložbu "Srdačno, Greta Garbo" koja posjetiteljima otkriva jednu drugu, dosad nepoznatu stranu hollywoodske ikone koja je pisala ogromnu količinu pisama.

"Bila je model po kojem su se stvarale druge legende", pisao je Washington post, ispraćajući urnu najusamljenije glumice na svijetu put rodne Švedske.