|

Svečanu ceremoniju otvaranja 23. SFF-a vodit će Amila Terzimehić

Svečanu ceremoniju otvaranja 23. SFF-a vodit će Amila Terzimehić
835
Klix.ba
7.8.2017. u 11:28
30
komentara
835

dijeljenja
Svečanu ceremoniju otvaranja 23. SFF-a vodit će Amila Terzimehić
23. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak 11. augusta nizom svečanih događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje SFF-a. Ove godine će svečanost otvaranja SFF-a voditi glumica Amila Terzimehić.
Već tradicionalno, svečana ceremonija otvaranja bit će održana u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta upravo uspješnim filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. Čast da vodi svečanost otvaranja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je ove godine gumici Amili Terzimehić.

Amila Terzimehić mlada je bh. glumica koja je do sada ostvarila vrlo uspješnu karijeru u pozorištu i filmu, kako u BiH tako i internacionalno. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bila izabrana za studentkinju generacije, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo. Njen uspon kao glumice sarajevska publika ima priliku pratiti u predstavama koje se nalaze na repertoaru SARTR-a ("1984", "Strah i bijeda Trećeg rajha", "Odette&Odile", "Životinjska farma", "Prst", "Bio je lijep i sunčan dan"), "Sve se nekako preživi osim smrti", te u predstavi "Mali mi je ovaj grob" Dine Mustafića za koju je 2015. na festivalu Susreti pozorišta BiH u Brčkom dobila nagradu za najbolju mladu glumicu. No, ono čime je ova talentovana dvadesetosmogodišnja glumica skrenula pažnju šire javnosti jeste saradnja sa glumcem Piercem Brosnanom na filmu "Novembar Man" Rogera Donaldsona.

U svojoj karijeri Terzimehić je ostvarila zapažene uloge i u brojnim filmovima domaće i strane produkcije u BiH, Srbiji, Italiji, Turskoj, SAD, Njemačkoj, Indiji… Danas Amila Terzimehić radi na Akademiji scenskih umjetnosti kao saradnica iz prakse na predmetu Ples.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...