Pogledajte dio atmosfere
1

Svečano otvoreno prvo izdanje festivala Slano Film Days

I. S.
Miro Purivatra, Hanaa Issa, Fatma Al Remaihi i  Elia Suleiman (Foto: John Pavlish)
Miro Purivatra, Hanaa Issa, Fatma Al Remaihi i Elia Suleiman (Foto: John Pavlish)
U prekrasnoj, intimnoj atmosferi vrta Ville Riva u Slanom održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali svi sudionici i gosti Slano Film Days, jedinstvenog formata događanja posvećenih filmu.

On povezuje filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Kroz sljedećih pet dana Slano će postati mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i projekcija, a održat će se i večernje projekcije nagrađivanih filmova gostujućih svjetskih autora.

Prisutnima se obratio direktor Slano Film Days, Mirsad Purivatra, koji je na početku svog obraćanja pozdravio sve goste i sudionike: reditelje Alfonsa Cuarona, Paweła Pawlikowskog, Rubena Ostlunda, Michela Franca, Juhoa Kuosmanena, Eliu Suleimana, Ognjena Glavonića, rediteljicu Lili Horvát, direktora fotografije Michaela Seresina i utjecajne predstavnike filmske industrije Christiana Jeunea, programskog direktora i zamjenika generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producenticu Emilie Georges, producenticu i izvršnu direktoricu Timku Grin, predsjednicu Međunarodnog udruženja casting direktora. 

Najavio je i dolazak producenta Philippea Bobera i talent agentice Jessice Kovacevic. Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days ponaosob, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene; glumice i glumci Era Balaj, Milica Janevski, Saško Kočev, Anuša Kodelja, Lidija Kordić, Boris Ler, Goran Marković i Anita Ognjanović, rediteljice i reditelji  Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma,  Urša Menart i Vladimir Tagić te snimateljice Milica Drakulić, Dubravka Kurobasa i Maja Radošević.

"Želja nam je da Slano zaživi kao mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija. Ovo je jedinstven format događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Ideja iza cijelog projekta je da mladi reditelji, glumci i snimateljice, oslobođeni natjecateljskog pritiska, otvoreno razgovaraju o kreativnom procesu stvaranja filmova, svojim idejama i novim projektima i to s filmskim profesionalcima koji su obilježili evropsku i svjetsku kinematografiju", izjavio je Purivatra.

Nakon konferencije za medije održana je i prva ovogodišnja filmska projekcija na Slano Film Days i to filma jednog od najvećih redatelja današnjice Alfonsa Cuarona: "Djeca čovječanstva" s Clive Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Prije projekcije gledateljima se obratio reditelj, peterostruki Oskarovac:

"Čast  je i privilegija biti dijelom ovog festivala. Hvala svima što ste došli na ovu projekciju, duboko sam počašćen što će se moj film prikazati na ovako prekrasnom mjestu."

Prijateljstvo Mirsada Purivatre i Alfonsa Cuarona seže još u 1995. godinu, kada je Cuaron došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film "Mala Princeza" te ga prikazao pred 900 učenika sarajevskih škola. Riječima Mirsada Purivatre, Cuaron je riskirajući svoj život tada pokazao ne samo hrabrost i karakter, nego i ljubav prema filmu.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar. Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima do 22. juna 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj stranici te putem društvenih mreža. Partner Slano Film Days je Sarajevo Film Festival.