O PRIRODI STVARNOSTI
29

Sve o filmu s 11 oskarovskih nominacija: Transhumanizam na najjače

Piše: Ines Mrenica
“Everything Everywhere All at Once” je film koji ima najviše nominacija za predstojeće, 95. po redu Nagrade Američke filmske akademije. Pogledali smo film i evo dojmova.
Nesvakidašnja naučno-fantastična komedija rediteljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta pokorila je jučerašnju objavu nominacija za 95. Dodjelu nagrada Američke filmske akademije. Naslov koji se najviše puta izgovorio je “Everything Everywhere All at Once” i on najbolje opisuje ono što se događa u filmu. Napredak tehnologija polako ali sigurno mijenja trend putovanja kroz vrijeme na filmu i sve više gledamo priče o multiverzumima.

Radnja je podijeljena u tri cjeline čiji naslovi stavljeni zajedno kreiraju ime filma. Hrenovke umjesto prstiju, možeš biti ko god hoćeš, u jednoj stvarnosti si glumica, u drugoj se boriš kao Jackie Chan, a boriš se dildoima i ostale “uvrnute” scene samo su jedan mali dio priče koja bi se mogla usporediti s pažnjom hiperaktivnog djeteta. Kadrovi će vas zapljusnuti po principu koji njeguju nestrpljivi megalomani, a koji bi se mogao podvesti pod onu “daj mi sve sad i odmah”.

Film je zaslužan za činjenicu da je po prvi put (formalno) azijatska glumica nominirana za Oscara za u kategoriji Najbolje glavne glumice. Michele Yeoh (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”), porijeklom iz Malezije postala je prva Azijatkinja koju je Akademija nominirala u dugoj 95.-godišnjoj historiji Oscara. Iznenađenje na ovogodišnjim nominacijama doživjela je i legenda američke kinematografije Jamie Lee Curtis koja je jučer po prvi put nominirama u kategoriji Najbolje sporedne glumice. Dogodilo joj se to nakon što je prošle godine okončala najdugovječniju horor franšizu - Halloween.

Inset iz filma Everything Everywhere All at Once
Inset iz filma Everything Everywhere All at Once

Matrix iz porezne uprave

Disfunkcionalna obitelj kineskih imigranata vodi praonicu rublja u Americi. Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh) s mužem Waymondem (Ke Huy Quan) ima kćer Joy (Stephanie Hsu). Njihova svakodnevica je poprilično haotična. Valja im svaki dan komunicirati s nezadovoljnim mušterijama, učiti ih da ne stavljaju obuću u perilice, a tu su i dodatni problemi koji nikamo ne olakšavaju situaciju. Deda je dementan i ponaša se kao dijete, a kći je lezbejka i želi da se mama i tata upoznaju s njenom curom Becky.

Jednog dana, obitelj se uputi u poreznu upravu gdje promućurna i za svoj predani rad nagrađivana službenica Deirdre Beaubeirdre (igra je izvrsna Jamie Lee Curtis) uvidi kako je Evelyn kupila karaoke aparat i prijavila ga kao trošak za potrebe posla. Međutim, da bude još gore, razgovor protiče u tek otkrivenoj mogućnosti u koju ju je uveo njen suprug - da uz pomoć aplikacije i slušalica putuje kroz metaverzume u kojima može biti glumica i ratnica. Događa se sukob s poreskom službenicom i akcija vodi ka zapletu neslućenih razmjera.

Jamie Lee Curtis u filmu Everything Everywhere All at Once
Jamie Lee Curtis u filmu Everything Everywhere All at Once

Počinje putovanje u kojem se likovi sele iz jedne stvarnosti u drugu, susrećući se s raznim verzijama svoje ličnosti, prilikom čega glavna junakinja saznaje da je dobra u svemu što radi u svojim alternativnim metaverzumima, baš zato što je, kako joj kaže njezin suprug, tako loša u svemu. Ovdje se otvara uvijek aktuelna tema kada su u pitanju alternativne stvarnosti, a to je pitanje pravih odabira u životu. Tu je i nezaobilazno pitanje smisla života i u svakom slučaju nezaboravno filmsko iskustvo kojeg ćete se dugo sjećati nakon što vidite ovu priču i način na koji je realizirana.

Film na IMDB-ju ima ocjenu 8.0, a u kategoriji Najboljeg filma natječe se s velikim prošlogodišnjim box office hitovima poput nastavaka “Avatara” i “Top Guna”, te biografskim filmovima “Elvis” i “Fabelmans”. “Everything Everywhere All at Once” je veliki favorit, kao i glavna glumica Michele Yeoh, koja ima podjednake šanse za osvajanje Oscara kao i izvrsna Cate Blanchett za ulogu u biografskoj drami “Tar”. Koja je njihova oskarovska sudbina i kako će rezultirati ovih 11 nominacija, saznat ćemo 13. marta na ceremoniju koju će voditi komičar Jimmy Kimmel.