Generalna proba
153

Sve je spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala

M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Ljetno kino Raiffeisen - Open Air (Foto: M. O./Klix.ba)
Sve je spremno za početak jednog od najvećih događaja u regionu - 25. Sarajevo Film Festivala, koji će od 16. do 23. augusta biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Obavljena je generalna proba, crveni tepih je postavljen ranije, a prepoznatljive šarene stolice poredane su u Ljetnom kinu Raiffeisen ima ih oko 3.000.

Svjetla će sutra obasjati područje Festivalskog trga kod Narodnog pozorišta, a brojne poznate ličnosti iz svijeta filma, kulture i javnog života prošetat će crvenim tepihom prije projekcija filmova.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.

Večeras su obavljene posljednje pripreme i probe na Ljetnom kinu Raiffeisen kako bi u petak, prvog dana festivala, sve bilo u savršenom redu.

Program počinje sutra već u 9 sati, jutarnjom projekcijom filma "Sin", koji će iste večeri svjetskom premijerom u Takmičarskom programu otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala. Nakon jutarnje projekcije novinari i publika moći će prisustvovati razgovoru s ekipom filma, predvođenom redateljicom Ines Tanović. Razgovor će moderirati nagrađivani pisac i scenarista Aleksandar Hemon, kao i sve konferencije za medije ovogodišnjeg izdanja Takmičarskog programa – igrani film.

Veliki broj turista već je pristigao kako bi uživao u 270 filmova iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru.

Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva očekuje ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom.

Spremne su i lokacije za ludu zabavu tokom svih noći kada će nastupati brojne muzičke zvijezde iz regije, ali i svijeta. Jedna od njih je DJ Solomun iz Njemačke koji je bh. porijekla, a održat će party na otvorenom ispred Vječne vatre. Ugostiteljski objekti na području Kantona Sarajevo radit će produženo.

SFF