|

Sve je spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala

Sve je spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala
153
M. N.
15.8.2019. u 21:01
44
komentara
153

dijeljenja
SFF
1/15 Ljetno kino Raiffeisen - Open Air (Foto: M. O./Klix.ba)
2/15 Festivalski trg (Foto: M. O./Klix.ba)
3/15 Foto: M. O./Klix.ba
4/15 Foto: M. O./Klix.ba
5/15 Foto: M. O./Klix.ba
6/15 Foto: M. O./Klix.ba
7/15 Foto: M. O./Klix.ba
8/15 Foto: M. O./Klix.ba
9/15 Foto: M. O./Klix.ba
10/15 Foto: M. O./Klix.ba
11/15 Foto: M. O./Klix.ba
12/15 Miro Purivatra (Foto: M. O./Klix.ba)
13/15 Foto: M. O./Klix.ba
14/15 Foto: M. O./Klix.ba
15/15 Sensation Bridge (Foto: M. O./Klix.ba)
Sve je spremno za početak jednog od najvećih događaja u regionu - 25. Sarajevo Film Festivala, koji će od 16. do 23. augusta biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Obavljena je generalna proba, crveni tepih je postavljen ranije, a prepoznatljive šarene stolice poredane su u Ljetnom kinu Raiffeisen ima ih oko 3.000.
Svjetla će sutra obasjati područje Festivalskog trga kod Narodnog pozorišta, a brojne poznate ličnosti iz svijeta filma, kulture i javnog života prošetat će crvenim tepihom prije projekcija filmova.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.

Večeras su obavljene posljednje pripreme i probe na Ljetnom kinu Raiffeisen kako bi u petak, prvog dana festivala, sve bilo u savršenom redu.

Program počinje sutra već u 9 sati, jutarnjom projekcijom filma "Sin", koji će iste večeri svjetskom premijerom u Takmičarskom programu otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala. Nakon jutarnje projekcije novinari i publika moći će prisustvovati razgovoru s ekipom filma, predvođenom redateljicom Ines Tanović. Razgovor će moderirati nagrađivani pisac i scenarista Aleksandar Hemon, kao i sve konferencije za medije ovogodišnjeg izdanja Takmičarskog programa – igrani film.

Veliki broj turista već je pristigao kako bi uživao u 270 filmova iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru.

Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva očekuje ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom.

Spremne su i lokacije za ludu zabavu tokom svih noći kada će nastupati brojne muzičke zvijezde iz regije, ali i svijeta. Jedna od njih je DJ Solomun iz Njemačke koji je bh. porijekla, a održat će party na otvorenom ispred Vječne vatre. Ugostiteljski objekti na području Kantona Sarajevo radit će produženo.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...