Stari dobri filmovi
10

Svake srijede u Kriterionu pogledajte jedan stari film svjetske kinematografije

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prikazivanjem filma Proces (1962.) u srijedu, 23. maja, u Art kinu Kriterion započinje serijal filmskih večeri Stari dobri filmovi uz strip crtača i stand up komičara Filipa Andronika i njegovu sagovornicu, filmofilku Lejlu Junuzović.

Program Stari dobri filmovi 50+ je jedan u nizu novih kulturnih aktivnosti kojim Art kino Kriterion kontinuirano stavlja naglasak na jednu od svojih osnovnih misija, a to je upravo zabavna filmska edukacija publike različitih dobnih skupina. Jednom sedmično, uvijek srijedom, u 20 sati, posjetioci će moći pogledati jedan stari film svjetske kinematografije nakon čega slijedi ćaskanje uz piće i kokice. U planirani repertoar će istovremeno biti uvršteni klasici kinematografije, ali i filmovi za puku razonodu.

Zajedno sa projekcijom filmova u sklopu programa SDF50+ gledatelji i gledateljice će imati priliku saznati zanimljive i korisne informacije o prikazivanom filmu i učestvovati u filmskim Q&A sesijama sa Filipom i Lejlom. Jedinstvenost programa sedmičnog prikazivanja starih filmova jeste upravo u mogućnosti da se o odabranom filmu diskutuje na svjež način.

Publika je pozvana da učestvuje u Filipovom i Lejlinom ćaskanju na manje ili više ozbiljan način.

Ideja organizatora, Sabrine Begović Ćorić i Filipa Andronika, je stvoriti povod za okupljanje zanesenjaka u dobre filmove uz neobavezni ugođaj dobrog filma i razgovora sa publikom po završetku projekcije. Program SDF50+ vraća donekle zanemarenu, dobru staru tradiciju diskutovanja o filmovima nakon kino projekcije.

Ulaz na program Stari dobri filmovi 50+ se ne naplaćuje, a ulaznica je ustvari konzumacija - pića po izboru i kokica za autentičan filmski ugođaj.