Emotivna priča
55

Suze i smijeh na posljednjoj sarajevskoj kino projekciji filma "Scream For Me Sarajevo"

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na godišnjicu održavanja koncerta kultne grupe Iron Maiden večeras je u prepunom Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo održana posljednja sarajevska kino projekcija filma "Scream For Me Sarajevo" reditelja Tarika Hodžića.

Ovaj dokumentarni film koji je baziran na ideji Jasenka Pašića koji je uz pomoć reditelja Tarika Hodžića i producenta Adnana Ćuhare uspio sklopiti sve segmente i aktere ovog spektakularnog događaja koji je na trenutak građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa donosi priču o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.

Ni ovaj put publika nije mogla sakriti suze i smijeh koje je izmamila ova emotivna priča koja budi sjećanja.

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je prikazan u više od 150 kina. Prime Time, producentska kuća iz Sarajeva, potpisala je ugovor za svjetsku kinodistribuciju sa poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu. Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma potvrđuju da je riječ o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu "Film sedmice" u okviru EDN-a ("European Documentary Network"). Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.