Režija Lejle Zvizdić
100

Sutra premijera dokumentarnog filma "Dolina ćupova": Stadion koji je više od toga

I. S.
U Sportskoj dvorani Goran Čengić 19.marta u 20 sati, na godišnjicu reintegracije naselja Grbavica, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Dolina ćupova" rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja kluba i njegove razvojne faze, ali je autorica otišla i korak dalje i istražila kakav je sportski, nogometni ambijent uopće postojao u vrijeme kada se Željo nastojao registrirati kao novi klub. Tako će gledatelji saznati i kada se nogomet uopće počeo igrati u Sarajevu te se upoznati s lokacijama igrališta na kojima je Željo igrao dok 1953. konačno nije izgrađen stadion Grbavica.

Dolina ćupova, kako popularno zovu stadion Grbavica, a saznat ćemo i zašto, jeste svojevrstan omaž najvećoj snazi FK Željezničar, Željinoj porodici - navijačima, uz koje je klub stasao i rastao, a kasnije i njegova infrastruktura. Od 1921. do danas, klub, terene i stadion su lično gradili, obnavljali i finansirali upravo Željini navijači i ta iskonska ljubav je Fudbalskom klubu Željezničar uvijek bila najveća motivacija. Nekada i jedina.

Stadion infrastrukturom, kapacitetom pa i estetikom sigurno ne može parirati evropskim stadionima, ali ga od svih razlikuje upravo njegova specifična historija, fanatična ljubav navijača, simbolika stadiona za koji se veže i početak i kraj rata, kao i činjenica da su upravo na ovom stadionu svoje karijere počeli velikani nogometa kao što su Ivica Osim, Mehmed Baždarević, Edin Džeko itd., ističe za Klix.ba autorica filma.

Željo je 1980-ih godina bio inspiracija mnogim muzičarima i umjetnicima, pa su nastale brojne pjesme posvećene Želji, kao i kultni skečevi "Sejo i Seada, ljubavna priča" u "Top listi nadrealista". To je u filmu autorici otvorilo kreativni prostor da ovu sportsku priču ispriča i kroz muzičku formu dokumentarca. Film, prvi put nakon 30 godina, otkriva i kako je nastao tekst pjesme "Grbavica", najemotivnije pjesme o Želji i stadionu.

Kako ističe, ovo ostvarenje je i oda jednom vremenu u kojem je rivalstvo vječitih gradskih rivala bilo zdravo i šarmantno, oda vremenu u kojem je Željo napravio svoje najveće rezultate i podsjetnik na najmračnije dane kluba I stadiona u periodu 1992. - 1995. iz kojeg su se digli iz pepela, opet zahvaljujući entuzijazmu i iskrenoj ljubavi njegovih simpatizera.

Za film govore Edin Džeko, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Amar Osim, Zdenko Jelić, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nikola Bilić, Hajrudin Čengić, Ermin Čengić, Mladen Vojičić Tifa, Mustafa Čizmić Čizma, Dragan Jokić, Vlado Podany, Davor Sučić Sula, Zdravko Čolić, Branko Đurić Đuro, Zenit Đozić, Marko Dmitrović, Admir Lisica...

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA uz koprodukciju BHRT i MYTV i podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Vlade KS i Općine Centar Sarajevo