Dokumentarni radovi
95

Subota na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu: Postoji li jugoslovenski film danas?

Klix.ba
Pravo Ljudski Film Festival je u 13. izdanje uključio nekoliko značajnih dokumentarnih radova iz prošle i ove godine čiji su autori/ce rođeni u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji.

"Bila jednom jedna zemlja. Zvali su je Jugoslavija. Danas će većina reći bivša, a poneko i prava država. Iako formalno više ne postoji, ona i dalje formira poseban prostor, možda imaginarni, ali itekako prisutan. Šta bi onda bio jugoslovenski film danas?", jedno je od pitanja koja postavljaju organizatori Pravo Ljudski Film Festivala.

Dodaju kako su autore/ice koji su rođeni u Jugoslaviji (ili su porjeklom vezani za nju) okupili kako bi razgovarali o tome šta za njihov pristup dokumentarnom filmu, ali i za njih lično, predstavlja Jugoslavija. Razgovori sa Ivanom Ramljakom, Jelenom Maksimović i Dušanom Grubinom bit će održani u art kinu Kriterion.

"Dom boraca" Ivana Ramljaka, dio selekcije re:versus, istražuje rodni grad Josipa Broza Tita u kojem su komunističke vlasti 1974. godine dale izgraditi tzv. Memorijalni centar članova Pokreta otpora i mladih Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Mali periferijski grad danas je zaboravljen, a Memorijalni centar zatvorio je svoja vrata. No on još nije posve napušten (iako je, istini na volju, ruševan). Nekoliko boraca ipak istrajava...

Jugoslovenski prostor i antifašističko naslijeđe na drugačiji način propituje i film "Pozdravi iz slobodnih šuma" Iana Soroke unutar takmičarskog programa extra muros. Reditelj nastanjen u SAD-u, slovenačkog porijekla, vraća se kroz ovaj film zemlji svojih roditelja, izborenoj u antifašističkom partizanskom otporu. Guste šume južne Slavonije bile su slobodna zona tokom Drugog svjetskog rata i čuvaju bogatu povijest. Nije lako naći tragove slavne prošlosti u njima dana.

Trinaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala traje do 3. decembra, a sve informacije možete pronaći u festivalskom programu i katalogu. Ulaz na sve projekcije je slobodan.