Film/TV
0

''Stomp'' osvojio američki box-office na svom debiju

Sarajevo-x.com
Nova urbana plesna drama "Stomp the Yard" prekinula je trosedmičnu vladavinu filma ''Night at the Museum" na američkom box-officu.

Naime, ''Stomp'' je zaradio 22 miliona dolara od petka, kada je i premijerno prikazan, čime je za 6 miliona premašena potrošena suma za pravljenje ovog filma.

Glumac-plesač Columbus Short igra ulogu studenta koji se pokušava izboriti za naklonost djevojke (Meagan Good) tako što se prijavljuje za natjecanje u stepovanju. Ovaj energični plesni stil već decenijama je veoma popularan među crnačkim ''bratstvima'' i ''sestrinstvima'' na američkim koledžima.

Ovog vikenda pojavila su se još 3 filmska noviteta. Gangsterska priča "Alpha Dog", u kojoj glumi i Justin Timberlake, zauzela je sedmo mjesto box-officea sa zarađenih 6,1 miliona dolara.

Ostali filmovi "Primeval", horor-triler i "Arthur and the Invisibles", francuska amimacija, pozicionirali su se na osmo odnosno deveto mjesto, sa zarađenim sumama od 6 i 4,3 miliona dolara.

Komedija s Ben Stillerom "Night at the Museum" pala je na drugo mjesto sa zarađenih 17,1 miliona dolara samo ovog vikenda, dok je za četiri sedmice prikazivanja ova komedija zaradila ozbiljnih 185,8 miliona dolara.

Melodrama "The Pursuit of Happyness", film u kojem glumi Will Smith, zaradio je 9,1 milion dolara i time osvojio treće mjesto box-offica.

S obzirom da se 23. januara objavljuju nominacije za Oskara, javnost očekuje da će Will Smith za ovu ulogu biti nominiran u kategoriji najboljeg glumca. Tokom protekle četiri sedmice, koliko se prikazivao, ovaj film je zaradio 136,5 miliona dolara.

"Alpha Dog", koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sundance prije godinu dana, trebao je biti pušten u redovnu distribuciju u proljeće 2006. godine, ali je zbog sudskog spora oko prikazivanja njegova distribucija odgođena.

Treba napomenuti da je distribucija ovog filma obavljena u ograničenom broju kino dvorana. Inače, priča filma je zasnovana na istinitom događaju gdje Jessea Jamesa Hollywooda očekuje suđenje u Kaliforniji zbog otmice i ubistva.

Hollywooda u ovom filmu glumi Emile Hirsch, a radi se o mladom razbojniku koji planira kidnapovanje i ubistvo brata svog rivala. Timberlake glumi jednog člana njegove bande, a u filmu se pojavljuju Bruce Willis i Sharon Stone.

Film ''Primeval'' je triler o novinarima koji putuju u Afriku da bi pronašli krokodila ubicu, a pušten je u distribuciju bez prethodnog prikazivanja za kritiku, što je uobičajena taktika filmskih studija kada žele izbjeći lošu ocjenu filma. U ovom filmu uloge su ostvarili Dominic Purcell i Orlando Bloom.

"Arthur and the Invisibles" režirao je Francuz Luc Besson, a radi se o filmu u kojem je kombinirana animacija sa stvarnim karakterima. U filmu glume Freddie Highmore i Mia Farrow, a Robert De Niro, David Bowie i Madonna posuđuju svoje glasove animiranim karakterima.

Pretendent za Oskara, mjuzikl "Dreamgirls", na box-officu je napredovao za jedno mjesto i nalazi se na četvrtoj poziciji s osvojenih 8,1 milion dolara, čime je zamijenio mjesto s dramom "Freedom Writers", u kojem glumi Hilary Swank, a koji je zaradio 7,1 milion dolara.