Nova Netflixova serija
53

Stigla je zla medicinska sestra Ratched: Jeste li spremni na krvave scene sa odjela psihijatrije?

Piše: Ines Mrenica
Zlobna medicinska sestra iz filma "Let iznad kukavičjeg gnijezda" dobila je svoje počasno mjesto u neobičnoj Netflixovoj seriji "Ratched". Tvorac serije "American Horror Story" Ryan Murphy donosi prvu sezonu priče o ženi koja koristi ubilački nagon kako bi se popela na hijerarhijskoj ljestvici ustanove za mentalno oboljele.
Roman Kena Keseyja "Let iznad kukavičjeg gnijezda“ objavljen je 1962. godine, dok je istoimena filmska verzija uslijedila 1975. godine, i upravo je taj film zaslužan što je sestra Ratched stekla kultni status jedne od najimpresivnijih negativki svih vremena. Za izvedbu zlotvorke bez imalo empatije prema svojim pacijentima, glumica Louise Fletcher je dobila Oscara.

Sestra Mildred Ratched sada dolazi u glumačkoj kreaciji Sarah Paulson, koju smo vidjeli u serijalu "American Horror Story“. Poznavajući njezin talent i široki dijapazon različitih uloga koje je odigrala u karijeri, bilo je izvjesno da će Paulsonova doprinijeti da najpoznatija medicinska sestra dođe do nove generacije fanova, a objavom svih osam epizoda na Netflixu u petak, u to smo se i uvjerili. Samo tridesetak sati je bilo dovoljno vremena da serija dospije u sam vrh gledanosti američkog streaming servisa, zahvaljujući dobroj promociji, upečatljivom smaragdno zelenom koloritu promotivnih materijala, ali i traileru koji je šokirao publiku krvavim scenama.

U glumačkoj ekipi Netflixove nove serije, za koju je izvjesno da će biti jedan od najvećih televizijskih hitova ove jeseni, nalaze se još Sharon Stone, Cynthia Nixon, Judy Davis, Rosanna Arquette i Vincent D'Onofrio. Murphy je idejni tvorac niza uspješnih televizijskih serija, među kojima su "Nip/Tuck", "Glee", ali i ovogodišnji Netflixov "Hollywood", čija se radnja odvija u istom razdoblju poslijeratnih godina u Kaliforniji. Zanimljivo je da je producent serije Ryana Murphyja glumac Michael Douglas, koji se našao u ulozi producenta i kada je u pitanju slavni film Miloša Formana "Let iznad kukavičjeg gnijezda“, inače prvi film koji je osvojio Oscare u svih pet glavnih kategorija.

Spasite jedan život, vi ste heroj. Spasite stotine, vi ste medicinska sestra.

Filmska medicinska sestra Ratched je bila stručnjakinja u psihološkim manipulacijama i vodila je odjel psihijatrije svojim neprikosnovenim autoritetom sve dok se nije susrela s nepredvidivim i impulsivnim novim pacijentom McMurphyjem (Jack Nicholson). Njeno zlo nema granica, pa je tako jednog anksioznog pacijenta namjerno potaknula na samoubistvo. McMurphy je ušao u rat s njom, pridobivši ostale pacijente i okrećući ih protiv nje.

Netflixova serija je zapravo početak priče o Mildred Ratched, s radnjom koja nas vodi u 1947. godinu kada upoznajemo ženu koja se ne može dugo zadržati ni na jednom poslu zbog svoje problematične osobnosti. Pored glavne negativke, serija baštni i idejno polazište kultnog filma, koji je progovorio o tome kako često nema prevelike razlike između mentalno oboljelih i onih koji ih liječe.

  1. godine Mildred dolazi u Sjevernu Kaliforniju (mjesto Lucia) i uz pomoć krivotvorenog pisma dobiva posao u vodećoj psihijatrijskoj ustanovi, gdje je započela nova era eksperimentalnog liječenja ljudskog uma, metodama poput lobotomije. Mildred je savršeno pospremljena u decentnu odjeću, a iza njene savršene vanjštine krije se mračna prošlost zbog koje uskoro saznajemo razloge zašto želi doći do najdelikatnijeg pacijenta, Edmunda Tollesona, koji je zaklao četiri svećenika. U fascinantnoj fotografiji obale Pacifika, u hičkokovskoj atmosferi živih boja i šizofrenih antijunaka doslovno odlazimo u "ludnicu".

Mildred će uskoro započeti beskrupulozan uspon u hijerarhiji bolnice, zasnovan na ucjenama i monstruoznim ubistvima, a stvari će postati puno jasnije kada nam se predstavi društveno-politički kontekst poslijeratne Amerike, gdje spektakl garantuje uspjeh na izborima, pa se i mučenje šizofrenih ubica na električnoj stolici priređuje poput gladijatorskih borbi za publiku. Mildred Ratched će se odmah sukobiti s glavnom sestrom Betsy Bucket (Judy Davis) i krenuti u manipulaciju dr. Hanovera (Jon Jon Briones).

Kako osoblje bolnice ima problematičniju prošlost i gore „mentalne“ poteškoće od onih koji ustanovu pohode kao pacijenti, saznajemo da doktorova glava vrijedi pravo bogatstvo i da je traži ekscentrična bogatašica Leonore (Sharon Stone). Mildred Ratched ima i ratnu prošlost, pa tako i teoriju po kojoj je onaj koji spasi samo jedan život heroj, dok je osoba koja spasi na stotine života zapravo medicinska sestra. Ipak, Mildred s urednom zelenom kapicom koja krasi njenu impozantnu punđu, milost prema osakaćenim pacijentima više je pokazivala uslišujući njihove vapaje da se smrću okonča njihova agonija.

Vidimo se u najgoroj noćnoj mori

Serija "Ratched“ je bolesno mjesto uz pomoć kojeg možete testirati vlastitu mentalnu fragilnost. Tamo ćete vidjeti scene demonstracije lobotomije na lešu, koja se vrši šiljkom za led kroz pacijentovo oko, zatim monstruozna ubistva, odsijecanje glava i udova testerom, liječenje uz pomoć pijavica, kao i podrumski teatar u kojem perverznjaci posmatraju seksualni čin između sestre i brata. Međutim, tamo ćete shvatiti da je svijet oduvijek užasno mjesto, a da se najgora čudovišta ne rađaju već odgajaju.

Dramaturgija zbog kojeg ćete panično posezati za svakom novom epizodom, "skipajući intro" i nervirati se kada zbog velike gledanosti serije padne kvaliteta slike, možda može napraviti svojevrstan psiho test vaše ličnosti. Jer, onoliko koliko vam se serija svidi, može biti intenzitet psihopatologije u koju ste zabrazdili ili ćete jednostavno biti fascinirani visoko stiliziranim viđenjem menažerije u kojoj su seksualni impulsi i novac jedni pokretači svake ličnosti.

"Ratched“ donosi sve ono što je Alfred Hitchcock prije šezdesetak godina morao prešutjeti, tako da ćete biti "hipnotizirani i vezani za krevet“ već nakon prve epizode, bez potrebe za intervencijom psihijatra.