Ugrozio morske pse
47

Steven Spielberg požalio što je snimao "Ralje": Toga se još uvijek bojim

L. R.
Steven Spielberg iskreno žali (Foto: EPA-EFE)
Steven Spielberg iskreno žali (Foto: EPA-EFE)
Reditelj Steven Spielberg priznao da je njegov film "Ralje" naštetio populaciji morskih pasa.
Višestruko nagrađivani reditelj Steven Spielberg u nedjelju je gostovao na BBC radiju, gdje je priznao da je njegov ljetni blockbuster iz 1975. godine naštetio populaciji morskih pasa.

"To je jedna od stvari kojih se još uvijek bojim. Ne da me pojede morski pas, ali da su morski psi nekako ljuti na mene zbog pojave ludih sportskih ribolovaca, koji su nakon 1975. godine lovili morske pse. Zbog čega iskreno i danas žalim zbog uznemiravanja populacije morskih pasa. Stvarno iskreno žalim zbog toga", izjavio je Spielberg za BBC.

U "Raljama" su glumili Roy Scheider, Robert Shaw i Richard Dreyfuss kao neobičan tim, koji ima za zadatak uloviti osvetoljubivog morskog psa odgovornog za niz napada i smrti. Triler je bio hit u kinima i osvojio je tri Oscara, lansirajući Spielberga na vrh filmaša tog vremena.

Pokojni pisac Peter Benchley, koji je 1974. godine napisao roman koji je bio osnova za "Ralje", izrazio je slično žaljenje zbog knjige i njenog prikaza morskih pasa.

Neka istraživanja i studije bavile su se tzv. efektom čeljusti i načinom na koji je popularni film oblikovao javnu percepciju i naštetio populaciji divljih životinja. Jedna je studija prošle godine promatrala 109 filmova o morskim psima, koji su izašli između 1958. i 2019. godine. Studija je otkrila da je porodični animirani film "Finding Dory" iz 2016. bio jedini, koji nije prikazivao morske pse kao prijetnju ljudima.