Filmski festival u Pyongyangu
0

Stanovnici Sjeverne Koreje će moći pogledati strane filmove

Klix.ba
Prvi filmovi urađeni u saradnji sjevernokorejskih i stranih filmskih studija će biti prikazani u Pyongyangu na Međunarodnom filmskom festivalu ove godine.

"Drugarica Kim leti" je jedan od dva filma koji su snimljeni u Sjevernoj Koreji, a koji su montirani u filmskim studijima drugih zemalja i koji će biti prikazani u ovogodišnjem programu.

Ova romantična komedija se fokusira na život mlade žene koja radi u rudniku uglja, a koja sanja o tome da postane akrobat. Za produkciju filma je bilo potrebno skoro sedam godina, snimljen je 2010. godine u Sjevernoj Koreji, a montiran je u Belgiji.

"Film nije tipičan za Sjevernu Koreju i nije nešto sa čime su se ti ljudi ranije sreli", rekao je Nicholas Bonner, jedan od producenata.

Za pisanje scenarija koji će biti zanimljiv, a u isto vrijeme i politički prihvatljiv u Sjevernoj Koreji je trebalo čak tri godine.

Drugi film, koji je urađen u saradnji sa jednim filmskim studijem iz Kine, je "Sastanak u Pyongyangu".

Međunarodni filmski festival u Pyongyangu se održava svake dvije godine i jedina je prilika za stanovnike ove zemlje da vide strane filmove.

Na festival mogu biti prijavljeni svi filmovi osim američkih. Ove godine će biti prikazan film o Sherlocku Holmesu, britanska komedija, kung fu film u kojem glumi Jet Li, francuski film "Žena sa šestog sprata" te dvije iranske romantične priče.