10 najočekivanijih
0

VIDEO / Šta nam donosi filmska 2011. godina?

Sarajevo-x.com
U 2010. godini upoznali smo Banksyja, britanskog crtača grafita i antielitistu ("Exit Through the Gift Shop"), saznali ko je kriv za "najveću pljačku svih vremena" ("Inside Job"), dobili grčeve u stomaku gledajući čovjeka koji sječe vlastitu ruku da bi se spasio ("127 Hours"), nagradili kralja koji jedva da uspije sastaviti rečenicu ("The King Speech") i više nego "lajkali" film o Facebooku ("The Social Network"). Sada se pitamo šta će nam to u oblasti filma donijeti 2011. Kako odavde izgleda, bit će tu kauboja, vanzemaljaca, ludih samurajskih navijačica, konja, igrača bejzbola, mađioničara, pjesmika, psihijatara, smrtonosnih virusa i veoma velikih stabala. Pogledajte listu 10 najočekivanijih filmova 2011. po izboru magazina AskMen.

10. Cowboys & Aliens

Režider Iron Mana 1 i 2 , Jon Faverau, odlučio se na ekranizaciju sukoba između kauboja i Indijanaca protiv vanzemaljaca, koji se dogodi nakon što se vanzemaljski brod sruši u blizini gradića u Arizoni. Harrison Ford i Daniel Craig, zajedno sa ljepoticom u spandeksu Olivijom Wilde, tumače glavne uloge.

9. War Horse

Film o mladiću koji slijedi svog voljenog konja u toku Prvog svjetskog rata epska je melodrama Stevena Spielberga, koji je uradio adaptaciju dječijeg romana Michaela Morpurga. Moguće je da će War Horse već unaprijed biti nominovan za nagrade.

8. Sucker Punch

Zack Snyder, režiser filmova 300 i Watchmen, servirao nam je pravi vizuelni festival sa mnogo djevojaka i mini suknji, borbi sa zmajevima, ogromnim samurajima i mnoštvom drugih bića iz fantazije. Emily Browning tumači lik Baby Doll, mlade žene koja se povlači u svijet mašte kako bi preživjela, nakon što je opasni očuh zatvori u ludnicu. Uz Browning u filmu se pojavljuju Carla Gugino, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Jena Malone i John Hamm. Muški dio publike potrčat će u kinodvorane da pogleda ovaj film od 25. marta.

7. The Descendants

Posljednji uradak nepretencioznog Alexandera Paynea bio je smiješni Sideways iz 2004. o dvojici prijatelja koji putuju vinskim cestama Kalifornije. Sada se vratio sa The Descendants, filmom u kojem George Clooney glumi bogatog vlasnika zemlje koji sa kćerkama kreće u potragu za ženinim ljubavnikom. Iako zvuči kao previše tereta za jednu porodicu, ovaj film utire put Payneu kao režiseru koji radi priče o muškarcima koji se susreću sa čudnim dešavanjima u svom životu.

6. Moneyball

Ova sportska drama govori o generalnom menadžeru bejzbol tima Oakland A Billyju Beaneu i njegovim nastojanjima da sastavi solidan spisak na osnovu minimalnog budžeta. Glumci koji tumače glavne uloge u filmu su Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman i Jonah Hill.

5. Hugo Cabret

Slavni Martin Scorsese u posljednjih deset godina nije snimio nijedan film bez Leonarda DiCaprija, pa je Hugo Cabret njegov prvi 3D film i značajan odmak od muze. Adaptacija knjige Briana Selznicka govori o 12-godišnjem siročetu Hugi, koji 30-ih godina prošlog stoljeća potajno živi u zidovima pariske željezničke stanice i brine se za satove. Nakon što pokuša popraviti mehaničkog čovjeka, uplete se u avanture. Huga glumi Asa Butterfield, a uz njega se pojavljuju i Sacha Baron Cohen i oskarovac Ben Kingsley.

4. Contagion

Priča je to o grupi vodećih epidemiologa iz Centra za kontrolu bolesti, koji se pokušavaju boriti protiv opasnog virusa. Taj virus se širi zrakom, a žrtve ubija u roku od nekoliko dana. Film režira Steven Soderbergh, poznat kao režiser Oceanovih 11, 12 i 13, a glume Matt Damon, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law i Lawrence Fishburne.

3. A Dangerous Method

Filmovi Davida Cronenberga tiču se ljudske anatomije, ali ovaj posljednji skalpel vodi do psihologije. Viggo Mortensen glumi Sigmunda Freuda, Michael Fassbender (iz Inglourious Basterdsa) je Carl Jung, a Keira Knightley je opasni, seksipilni subjekt koji unosi pometnju u njihove teorije psihoanalize.

2. On The Road

Kultni roman On the Road Jack Kerouac je napisao još 1951, a 60 godina kasnije ova inspirativna priča dobit će svoju filmsku verziju. Film govori o mladom Amerikancu Salvatoreu Salu Paradiseu, opčinjenom jazzom i ženama, čija ga nemirna priroda stalno thera da upozna nove daleke gradove i strane ljude. Francis Ford Coppola otkupio je prava za ovaj film još 1980. godine, a njegovo snimanje konačno je povjerio brazilskom režiseru Walteru Sallesu. U glavnoj ulozi će se pojaviti Sam Riley, a uz njega će glumiti i Viggo Mortensen, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Steve Buscemi, Alice Braga, Terrence Howard i drugi. Ovo je film od kojeg se mnogo očekuje.

1. The Tree of Life

Ovaj film i prošle godine bio je na listi najočekivanijih, ali kako je njegov kreator Terrence Malick perfekcionista, ništa nije želio prepustiti slučaju, pa je pojavljivanje filma u kinima odgodio za ljeto 2011. Posljednje u nizu Malickovih ekspresionističkih djela prikazuje Seana Penna kao Jacka - čovjeka izgubljenog u modernom svijetu, kojeg proganjaju sjećanja na oca "čvrste ruke" (Brad Pitt). Film postavlja pitanja o prirodi, duhovnosti i muškosti.