Film/TV
0

Šta je to BLIFF?

Sarajevo-x.com
Jučer je u Banjoj Luci održana prva konferencija za novinare Banja Luka internacionalnog filmskog festivala koji će uključivati filmski, edukativni i prateći program.

Novinarima su se obratili patron festivala, glumac Lazar Ristovski, direktorica Festivala Irena Taskovski, Daniela Boban direktorica programa, Slađana Bukejlović, koordinator edukativnog programa i Srđan Zrilić, koordinator pratećeg programa.

"Ovo je rađanje nečeg novog, svojevrsni početak koji je uvijek najteži. Ovo je stvaranje jednog malog filmskog kosmosa u ovom dijelu svijeta u kojem će Banja Luka biti zvijezda oko koje će se sve okretati i letjeti," rekao je Ristovski i istakao da je velika čast biti patron festivala u gradu kao što je Banja Luka.

Govoreći o značaju ovakvog festivala i njegovom održavanju u Banjoj Luci, Ristovski je istakao značaj novinara i medija koji će pratiti Festival i staviti Banja Luku na naslovne strane najznačajnijih filmskih časopisa.

Direktorica programa Daniela Boban, predstavila je filmski dio Festivala i istakla da će biti prikazani mnogi filmovi koje, inače, građani Banja Luke i Republike Srpske ne bi imali priliku vidjeti.

"To su najznačajniji filmovi iz protekle godine od kojih se ističu pobjednici Kana i Venecije, Ang Lijev film ‘’Požuda, oprez’’ kao i dobitnik Oskara, film braće Koen ‘’Nema zemlje za starce’’. 43 filma koji će biti prikazani dolaze sa svih meridijana kao i iz zemalja iz regiona. U studentskom programu takmičit će se 22 filma, od kojih su tri filma sa banjalučke akademije.

Učesnici konferencije su se složili da je edukativni dio festivala najznačajniji i da predstavlja korak naprijed na ovim prostorima.

"Na radionicama koje će biti održane u okviru Festivala, učesnici će imati priliku da prođu sve faze od ideje do realizacije filma“ rekla je koordinator edukativnog programa, Slađana Bukejlović.