|

Srednjoškolci iz BiH osvojili nagradu za najbolji kratkometražni film na BOSEPO olimpijadi

Srednjoškolci iz BiH osvojili nagradu za najbolji kratkometražni film na BOSEPO olimpijadi
152
Klix.ba
24.2.2019. u 13:18
7
komentara
152

dijeljenja
Srednjoškolci koji stoje iza naziva "Školski kanal" na YouTubeu su osvojili prvo mjesto na BOSEPO olimpijadi za najbolji kratkometražni film. "Kompanija" prati priču Aide koja je došla na razgovor za posao u Kompaniju d.o.o., fiktivnu firmu sa stvarnim problemima.
"Film obrađuje temu diskriminiranosti žene na radnom mjestu, kako u našoj državi tako i širom svijeta. Kako i sama polako ulazim u taj svijet 'odraslih', počela sam više obraćati pažnju na razne priče oko mene. Nažalost, neizostavna priča je bila upravo ova kojom se naš film bavi. Film koristimo kao način opomene poslodavcima koji gnusno i svjesno prave diskriminaciju na radnom mjestu. Tome konačno treba doći kraj", poručuje Aida Mujčin, glavni akter filma.

Nedžad Spahalić, urednik "Školskog kanala", napominje da su prišli tematici ozbiljno i na njihov poseban način.

"Scene u filmu nisu nasumično prikazane, svaki kadar igra svoju ulogu u prenošenju poruke filma. Scene su urađene po iskustvima osoba koje su prošle kroz takve razgovore za posao i sigurno je da će se mnogi koji su prošli kroz takvo što prepoznati, bilo to u ulozi osobe koja traži posao ili poslodavca", istakao je Nedžad Spahalić.

"Školski kanal" je svojom pobjedom osigurao pravo plasmana na međunarodno takmičenje INFOMATRIX u Rumuniji, gdje će po drugi put braniti boje BiH.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...