Art Kino Kriterion
0

FOTO+VIDEO / Srđan Šarenac predstavio sarajevskoj publici "Selo bez žena"

Piše: T. Sekulić
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Srđan Šarenac je u petak s početkom u 20:20 sati u Art Kinu Kriterion (bivše kino Tesla) predstavio svoj najnoviji dugometražni dokumentarac "Selo bez žena". Nakon premijere, film će biti na repertoaru sedam dana, u istom terminu, a cijena ulaznica je 4 KM.

Dokumentarni film "Selo bez žena" je priča o trojici braće Janković koji su posljednji stanovnici sela Zabrđa na jugozapadu Srbije. Imaju 70 ovaca, sedam pasa i pijetla. U Zabrđe ženska noga nije kročila zadnjih 15 godina.

Sva trojica braće Janković su neoženjeni, pa su odlučili da i njihov pijetao ostane neoženjen dok njih trojica ne pronađu nevjeste. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata, Zorana Jankovića da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka.U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici pružiti ruku pomirenja "neprijatelju".

"Selo bez žena" je tragikomična priča o nastojanjima trojice braće, koja ne žele svoju seosku idilu zamijeniti "lagodnim" životom u gradu, da pronađu nevjeste, a onda "okrenu novi list". Život koji vode je potpuno drugačiji od života koji vode ostali ljudi. Prozori na njihovoj kući zatvaraju se sa vanjske strane, poljski WC se može jedino zatvoriti kada već obave nuždu, unutrašnjost kuće oblijepljena je fotografijama ljepotica i simbolizuje sve ono što oni nemaju. Trojica braće godinama žive sami, spavaju u zajedničkoj sobi, svađaju se i naporno rade.

Šarenac je film snimao dvije godine. Uživio se u svijet trojice neženja iz Srbije i s njima prolazio kroz njihove svakodnevne brige, patnje, sreće i nesreće. A, selo Zabrđe je samo jedno od brojnih sela današnjice, pusto, a željno ljudi.

Riječ je o izvanrednom filmu kojeg svakako vrijedi pogledati.

Nakon večerašnjeg predstavljanja filma gledatelji su mogli razgovarati s mladim bh. rediteljem o njegovom filmu. Šarenac je odgovarao na mnogobrojna pitanja publike, koju je najviše interesovalo kako je uspio ući u život trojice braće, raditi s njima i snimati ih, jer kako je reditelj istakao, braća Janković isprva nisu ni imala predstavu o tome šta znači snimiti film u kojem su oni glavni junaci.