|

Srce Sarajeva dobio i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu

Srce Sarajeva dobio i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu
126
S.H.P.
16.8.2019. u 21:03
24
komentara
126

dijeljenja
Srce Sarajeva dobio i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu Foto: I. Š./Klix.ba
Na svečanom otvaranju 25. Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti višestrukom oskarovcu, meksičkom reditelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu.
Alejandro Gonzalez Inarrituu je reditelj, producent i scenarista i jedan je od najuspješnijih filmskih autora današnjice. Kazao je kako mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona s obzirom da je jučer proslavio 56 godina.

"Ovo je izuzetni priznanje. Zaista sam zahvalan Miri i ekipi što su me pozvali. Pozivali su me nekoliko puta tokom prethodnih godina, ali zbog poslovnih obaveza nažalost nisam mogao doći. Sada sam ovdje sa suprugom i kćerkom. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim sa počeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan", rekao je Inarritu.

Inarittu je 2015. godine dobio tri Oscara za film "Birdman" i to za najboljeg reditelja, film i originalni scenarij. Godine 2016. sa filmom "Povratnik" dobio je drugog Oscara za najboljeg reditelja.

Osim Inarriteu, Srce Sarajeva je uručeno i poljskom reditelju Pawelu Pawlikowskom. Do sada su ovu počasnu nagradu dobili i Robert de Niro, Angelina Jolie, Lars von Trier, Mike Leigh, Steve Buscemi, Béla Tarr, Benicio del Toro, John Cleese, Oliver Stone...
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...