Počasna nagrada
126

Srce Sarajeva dobio i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na svečanom otvaranju 25. Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti višestrukom oskarovcu, meksičkom reditelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu.

Alejandro Gonzalez Inarrituu je reditelj, producent i scenarista i jedan je od najuspješnijih filmskih autora današnjice. Kazao je kako mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona s obzirom da je jučer proslavio 56 godina.

"Ovo je izuzetni priznanje. Zaista sam zahvalan Miri i ekipi što su me pozvali. Pozivali su me nekoliko puta tokom prethodnih godina, ali zbog poslovnih obaveza nažalost nisam mogao doći. Sada sam ovdje sa suprugom i kćerkom. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim sa počeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan", rekao je Inarritu.

Inarittu je 2015. godine dobio tri Oscara za film "Birdman" i to za najboljeg reditelja, film i originalni scenarij. Godine 2016. sa filmom "Povratnik" dobio je drugog Oscara za najboljeg reditelja.

Osim Inarriteu, Srce Sarajeva je uručeno i poljskom reditelju Pawelu Pawlikowskom. Do sada su ovu počasnu nagradu dobili i Robert de Niro, Angelina Jolie, Lars von Trier, Mike Leigh, Steve Buscemi, Béla Tarr, Benicio del Toro, John Cleese, Oliver Stone...