Press
0

Srbi optužuju Camerona da im je ukrao "Avatara"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Beogradski list Press u svom današnjem izdanju objavio je kako je holivudski režiser James Cameron film "Avatar" snimio na osnovu romana srbijanskog pisca Predraga Uroševića.

"Knjiga i film su istovjetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja", objašnjava Urošević za Press. "Najprije, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svijet nepoznatog planeta, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu sa njom. Drugo, na oba mjesta glavni junak (u "Avataru" Jack, a u "Tihani" Dugokosi) sreće mladu djevojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodič kroz taj svijet i događaje u njemu, sve do katastrofalnog kraja. On spašava nju, ona spašava njega, ali se prema njemu odnosi kao prema biću niže vrste. Čovjek njenoj vrsti čini uslugu, nakon čega stiče njihovo poštovanje, da bi se istovremeno drugi ljudi prema njemu odnosili kao prema otpadniku."

Roman "Tihana iz Erga" objavljen je 1984. godine, a početkom devedesetih godina RTS je napravio i scenarij za film koji nikad nije snimljen.

O podudarnosti romana i filma svjedoče i čitaoci, a autor tvrdi da je Cameron do njegovog djela mogao doći na više načina, te načiniti plagijat.

Camerona su za krađu optužili i Rusi. Braća Strugovski u svojim ZF serijalima pisali su o planeti Pandora i plemenu Nave (u "Avataru" Na'vi).

Američki režiser, međutim, i dalje tvrdi da je "Avatar" nastao iz njegove glave.