|

"Spyglass Entertainment" spašava legendarni MGM

"Spyglass Entertainment" spašava legendarni MGM
0
S
Sarajevo-x.com
31.10.2010. u 21:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Spyglass Entertainment" spašava legendarni MGM Foto: AFP
Kreditori legendarnog holivudskog studija MGM ponudili su, u okviru stečajnog plana, upravljanje nad ovom kućom američkoj firmi "Spyglass Entertainment". To je izglasano kako bi se spasio MGM, koji se bori s dugovima od čak četiri milijarde dolara.
Kreditori su u iznalaženju rješenja odbili suparničke ponude, uključujući i onu kanadskog "Lionsgatea", koji je dijelom u vlasništvu milijardera Carla Icahna.

Mjeseci finansijskog zastoja stavili su nekoliko filmskih projekata na čekanje, uključujući i najnoviji film o Jamesu Bondu. MGM je značajno posrnuo zbog nekoliko promašaja na box officeu te zbog pada prodaje DVD-a.

Predviđeni plan spašavanja MGM-a trebao bi osigurati namirenje zajmodavaca u iznosu četiri milijarde dolara prodajom kapitala ovog studija, čime bi se izbjegao bankrot, nakon čega bi MGM preuzeo "Spyglass Entertainment".

U saopćenju iz MGM-a, koji je poznat po lavu, svom zaštitnom znaku, navedeno je da su zajmodavci velikom većinom prihvatili predloženi plan reorganizacije. Za potpuni spas MGM-a ključna će biti proizvodnja nekoliko filmskih blockbustera.

Najviše se pritom misli na novi film o Jamesu Bondu, čije je snimanje u aprilu suspendovano na neodređeno vrijeme. Najznačajniji noviji uspjeh "Spyglass Entertainmenta" bila je produkcija filma "Invictus", Clinta Eastwooda, javio je BBC.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.