{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spremite se, polijećemo

S
26.8.2010. u 21:20
0
33
Spremite se, polijećemo
0
Spremite se, polijećemo
Esmir Salihović, pedagog i jedan od najmlađih bh. dječijih pjesnika, prokomentarisao je dolazak sljedeće sezone TV-emisija poput reality showa "Farma" i načina na koji takvi sadržaji utječu na djecu i omladinu.
Dolaskom jeseni najavljena su ponovna zatvaranja zvijezda padalica u sela oko Beograda i Zagreba. Iz većine republika bivše nam države skupit će po dvije-tri olinjale zvijezdice i s njima na farmu. Da se razumijemo, pozatvarali bismo ih i mi pored Sarajeva, al' naprosto nemamo producentskih mogućnosti, sela su nam napuštena i razvaljena. U svakom slučaju, uvreda za odabrana sela i seljane. Puno manju štetu napravi krmak kad uđe u njivu, il' lija u kokošinjac nego kad nahrupi rashrndani putujući cirkus.

Prije ulaska u farmu budući farmeri će svojim najbližim dati upute kad i koliko hiljada puta za njih da glasaju u slučaju da obožavaoci zakažu. Zatim će odložiti svoje mobilne aparate, ispozdravljati se sa svojim najmilijim, te sa brendiranim džakovima punim odjeće na spektakularan način ući u farmu. I šou među četiri drvena zida može da počne.

Zahvaljujući desetinama kamera načikčanim u i oko brvnare, danonoćno ćemo moći gledati kako su farmeri brižni prema biljkama, kako empatišu dok se krava teli, kako na kriške kruha jet setovskim potezima mažu pekmez, a istovremeno se među sobom pljuju, ogovaraju, histerišu i to će raditi maratonski dugo. U pauzama između direktnog javljanja sa farmi u studio će dovoditi njihove rođake, prijatelje koji će ucviljeni isticati da je famer jedna dobra dušica prepuna ljubavi prema svojim najmilijim, da naprosto ne znaju šta mu je bilo pa da je ušao u konflikt, uvjeravat će nas da je bio isprovociran, da nikad ne bi prvi počeo. Kad završe s analizom konflikata, pustit će snimak intimnog razgovora dvoje zaljubljenih u šimširu nedaleko od brvnare. Postavljat će se pitanja je l' istinska ljubav? Hoće li se nastaviti i kad ih raspuste?

Za ovu jesen najavljeno je iznenađenje slađe od šipova pekmeza. Bit će to pogodak direktno "u sridu". Razgolićeni njujorški kauboj Ekrem Jevrić dobrovoljno će biti zatočen u srpskoj farmi. Pored honorara od 100.000 eura, srpske zlatne ribice ispunit će mu želju da se druži i tako pokušati izliječiti Ekremove njujorške traume. I ko da gledam, Ekrem će se nesretno zaljubiti u srpsku "lepoticu" koja ga neće bendati ni pet posto. Iz obližnjeg grma Ekrem će viruckati i uzdisati dok srpska "lepotica" bude kabašom prala svoju kosu na avlijskoj česmi. Te bujne kose pomutit će mu razum i bivat će sve "smešniji", postići će se rekordna gledanost i svi će biti sretni sem Ekrema. Umjesto viskija, Ekrem će na eks ispijati domaće "lepo, belo mleko". Uz honorar i "mleko" Ekrem će je već nekako "preboleti". Al' šta ćemo sa najmlađim? Zasigurno neće popiti čašu mlijeka, poljubiti oca i majku i u devet otići na spavanje.

Umjesto ispisivanja domaćih zadaća u kasnim večernjim satima gledat će svađe, sa mobilnih aparata slat će glasove podrške za svog favorita kojeg žarko žele vidjeti u finalnoj večeri koja pada na 31. decembar. Kad se svjetla u brvnari ugase, ni tad televiziju neće ugasiti, slušat će kako zvijezdice prde, hrču, nazirati siluete koje se pipaju ispod čaršafa. Kad se kojoj zvijezdici, što bi rek'o Derviš Sušić, “odriši stomak na donju stranu“ putem kamere pomno ćemo je pratiti do poljskog WC-a i slušati njeno zvjezdano stenjanje. Prije, u i poslije škole će u raji prepričavati događaje tipa kad je zvijezda iznervirana nepodnošljivim smradom nakon izvršene nužde uletjeta u brvnaru i propisno izvrijeđala ukućane jer redovno ne čiste zahod i ne gađaju direktno u rupu.

Ukoliko nešto propuste, umjesto lektira čitat će “Bum“, “Trn“, “Express“. Neispavani dolazit će na časove ne mareći za Njutnove zakone, Pitagorinu teoremu. Pored Ekrema ni Njutn ni Pitagora zajedno nemaju ama baš nikakve šanse. Prilikom odgovaranja šutjet će ko mumije. Oni duhovitiji zasmijat će cijelo odjeljenje “a đe da znam kad po cijelu noć Ekrema gledam“. Sa YouTubea uredno će skidati klipove sa najsočnijim psovkama, vrijeđanja, pohranjujući ih na svoje moderne mobitele. Umjesto sendviča na velikim odmorima konzumirat će smeće puno toksičnije od coca-cole i čipsova.

U svojoj raji će prosipati jeftine đilkoške poskočice tipa “niđe veze“.

Maćehinski odnos prema najmlađim se nastavlja. Ništa bolji nisu ni spektakli u kojima se traže nove muzičke zvijezde. Ni njima ništa nije sveto. I oni se šprdaju i sa ljudima sa posebnim potrebama. Članovi žirija promoviraju sebe, a djeci se daje lažni osjećaj vrijednosti koji traje dok se kamere ne ugase. Radi dobiti, vlasnici televizija ne misle stati. Izmišljat će sve odvratnije stvari. Uvijek može gore od goreg. Sapunice su bile kamilica za farme, big brothere, mašala mame. Za nekoliko godina i farma će biti kamilica za neki futuristički spektakl. Neko je pametan rekao: “Djeca nikad nisu bila dobra u slušanju odraslih, ali ih nikad nisu prestala imitirati“. Već odavno je stvoren ambijent u kojem roditelje slušaju, a zvijezde imitiraju. Do kad? Ne zna se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: