Prekid saradnje
12

Spider-Man napušta Marvel Cinematic Universe

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Spider-Man više neće biti dio Marvelovog Cinematic Universea. Dva velika filmska studija Sony i Disney nisu se uspjela dogovoriti kada je u pitanju korištenje glavnog lika.

Prava na njegovu upotrebu ima Sony i popularni se lik mogao pojavljivati u filmovima poput "Osvetnici: Kraj igre" zahvaljujući dogovoru postignutom između Sonyja i studija Marvel, koji je u vlasništvu tvrtke Disney.

Iz Sonyja su poručili kako su razočarani zbog prekida saradnje te se nadaju kako će se u budućnosti stvari promijeniti nabolje.

Oni su se na Twitteru zahvalili predsjedniku studija Marvel Kevinu Feigeju na savjetima i na pomoći. On je odigrado najznačajniju kreativnu ulogu u stvaranju posljednja dva filma o Spider-Manu kojeg glumi Tom Holland.

Kako piše BBC veoma je teško objasniti gdje je nastao problem. Spider-Man je Marvelov junak iz stripa, no 1999. godine kompanija Sony je kupila prava na pojavljivanje ovog superjunaka na filmu. Od tada je Sony snimio pet filmova o ovom superjunaku.

Godine 2015. studio se s Disneyjem i Marvelom dogovorio da će u Marvelov filmski univerzum (MCU) uvesti i Petera Parkera, kao i njegov alter-ego.

Po dogovoru Disney je trebao učestvovatiu prodkciji i dijeliti profit od filmova u kojima se pojavljuje Spider-Man. Budući da se Disney i Sony u posljednjih nekoliko mjeseci nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima finansiranja novih filmova, odlučeno je da ovaj lik više neće biti dio Marvelovog Cinematic Universea