Put vode
34

Spektakularni nastavak Avatara stigao u kina. Plava je boja vode i novca

Piše: Ines Mrenica
Kao i prethodni box office hitovi Jamesa Camerona, "Avatar", "Titanic", dugoočekivani "Avatar: The Way of Water" stigao je pred Božić.
Punokrvni blockbuster naslanja se na uspjeh prethodnog filma, a fanovi prvog filma na nastavak su čekali čitavu vječnost. "Avatar" iz 2009. godine u kinima širom svijeta je zaradio približno tri milijarde dolara, što mu je omogućilo da se pozicionira na vrh liste najprofitabilnijih naslova svih vremena. Obožavatelji su na nastavak čekali dugih 13 godina, njegova premijera je dugo lutala po kalendaru, a nije mu išla na ruku ni pandemija koronavirusa.

"Avatar: Put vode" konačno je u kinima, a o tome kako je isproduciran najbolje svjedoči podatak da je koštao nevjerovatnih 350 miliona dolara (što nije konačna cifra, jer postoje spekulacije da taj iznos ide i do 400 miliona). Cameronov film traje duže od tri sata (traje samo četiri minute kraće od "Titanica") i dolazi u trenutku kada smo svi u stanju bingeati po deset sati neku seriju, dok je film koji traje preko dva sata, iz nekog razloga postao mukotrpno iskustvo.

Cameron je sada prepušten na milost i nemilost kritičara, koji su standardno podijeljeni u mišljenjima, ali se svi slažu u jednom. "Avatar: Put vode" je tehnički superiorniji i predstavlja impresivno kino iskustvo. Ovaj naučnofantastični ep treba gledati isključivo na velikom platnu. Neki su ga zlobno nazvali screensaverom od trilion dolara, jer zaista izgleda kao oni video materijali koji se puštaju na televizorima u prodavnicama tehnike, pikselizirani do nivoa atoma.

Vratili su se kao Terminator

"Avatar: Put vode" radnjom je smješten desetak godina nakon događaja iz prvog filma. Jake Sully i Neytiri vraćaju se u novoj priči, a sada imaju djecu o kojoj trebaju brinuti. Propagiranje blagodeti transhumanizma i ekološka svijest i dalje su glavna poruka koju Cameron svojom preskupom produkcijom odašilje čovječanstvu, iako se sve naoko vrti oko ideja o važnosti porodice (i ostalih božićnih slogana koji suštinski više potiču konzumerizam, nego što ljude tjeraju da provode vrijeme zajedno).

Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo avatara, prestati biti američki marinac paraplegičar i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully (Sam Worthington) sada živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri (Zoe Saldana) su zasnovali obitelj i dobili djecu. S ljubavlju promatra kako njegova žena ratnica i njihovo četvero polu-ljudi, polu-Na'vi djece žive kroz dugo razdoblje mira i blagostanja. Međutim, ljudske slabosti će proraditi i u najljepšoj verziji Cameronovog metaverzuma. Jer, malo drame može nestati samo ako se dogodi neki sukob.

Kolonizirajuće snage su se vratile na Pandoru kako bi okončale potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma. Na taj način susrest ćemo se s nepoznatim dijelovima Pandore i ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem. Pod velikom prijetnjom, Jake mora surađivati s vojskom rase Na'vi kako bi zaštitio svoj planet.

Pored Sama Worthingtom i Zoe Saldana, vraća se i Sigourney Weaver, koja je u prvom filmu igrala dr. Grace Augustine. Činjenica da je u prvoj filmu umrla, nije osujetila sve mogućnosti da se pojavi u novom filmu pa se sada ponovo rodila kao Kiri, kći Jakea i Neytiri. Saradnju s Cameronom nastavlja i Kate Winslet, koja u akcionim scenama širi ruke kao na pramcu Titanica, igrajući Ronal, vođu plemena Metkayina.

Reditelj James Cameron je odavno sinonim za blockbuster. Još od "Terminatora", njegovi filmovi služe kao manekeni specijalnih efekata u Hollywoodu. Praveći raskošne filmove koji publici oduzimaju dah, svojim pričama emocionalno nas upreže do kraja, dok producentima donosi hrpe zelenih šuškavih dolara. One u ovom trenutku pristižu onoliko brzo koliko brojač novca može listati novčanice… šta god mi mislili. "Avatar: Put vode" pokazat će vam pravu moć filma.