Dokumentarno ostvarenje
4

Specijalna projekcija filma "Srbenka" 10. decembra u kinu Meeting Point

Klix.ba
Povodom obilježavanja sedamdesetogodišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodnog dana ljudskih prava, Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini i Obala Art Centar organizuju specijalnu projekciju filma "Srbenka" Nebojše Slijepčevića.

Film će biti prikazan u ponedjeljak, 10. decembra, u 20 sati u sarajevskom kinu Meeting Point, ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Projekciji će prisustvovati autor filma Nebojša Slijepčević s kojim će razgovor nakon projekcije voditi Robert Zuber. Dokumentarac "Srbenka" je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojio "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film te nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Svjetsku premijeru film je imao na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađen Buyences-Chagoll nagradom, nakon čega mu je u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih evropskih dokumentarnih festivala. Evropska filmska akademija ovaj je film uvrstila među 15 najboljih evropskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja pozorišnu predstavu o tom slučaju. Film "Srbenka" prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića i dramaturga Mladena Blaževića u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio...