Film/TV
0

Snimat će se film o Vukovaru u Domovinskom ratu

FENA
Filmski radatelj Veljko Bulajić snimat će film o Vukovaru u Domovinskom ratu i značaju toga grada u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske, najavljeno je sinoć u Vukovaru na konferenciji za novinare članova Stožera za realizaciju filma o Vukovaru.

Bit će to, kako je najavio Veljko Bulajić, njegov "testamentarni film" kojim će se i oprostiti od stvaranja novih filmova za koje je u bogatoj i dugoj karijeri taj redatelj primio brojne međunarodne i domaće nagrade, javlja Hina.

"S filmom o Vukovaru u Domovinskom ratu želim napraviti vrhunac svoje filmske karijere", rekao je Bulajić. Dodao je kako je prihvatio poziv da režira film o Vukovaru jer "smatra da je vukovarska tragedija utkana u noviju hrvatsku povjest kao njezino središnje mjesto".

"Obrana Vukovara bila je ključna za nastanak Hrvatske te stoga oko toga filma namjeravam okupiti respektabilna imena filmske industrije", rekao je Bulajić koji, kako je naveo, još uvijek nije siguran hoće li film o Vukovaru biti igranog ili dokumentarnog karaktera, niti kada bi moglo započeti njegovo snimanje.

Prema riječima vukovarske gradonačelnice Zdenke Buljan, iako je od obrane Vukovara u Domovinskom ratu prošlo dosta vremena, "nikada nije kasno da se herojska uloga Vukovara u stvaranju neovisne Hrvatske pretoči u film".

"Upravo će vremenska distanca omogućiti da se na pravi način valorizira uloga Vukovara u stvaranju neovisne Hrvatske", ocijenila je.

Predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata grada Vukovara Slavko Jurić podsjetio je kako je ideju o snimanju ratnog filma o Vukovaru inicirao nekadašnji vukovarski gradonačelnik Grgo Plenković te kako su tu njegovu ideju podržali i predsjednik Republike Stjepan Mesić i Vlade Ivo Sanader.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak napomenuo je kako o ulozi Vukovara u Domovinskom ratu do sada u Hrvatskoj nije snimljen niti jedan ratni film dok su Srbija i Crna Gora do sada snimile nekoliko filmova na vukovarsku ratnu tematiku. Kako je rekao, iz Srbije je nedavno najavljeno i snimanje filma o "seobi i progonu Srba" nakon akcija "Bljesak" i "Oluja".