Film/TV
0

Snimanje "The Hobbita" počinje u februaru 2011.

Sarajevo-x.com
Peter Jackson
Peter Jackson
Snimanje filma "The Hobbit" trebalo bi početi u februaru iduće godine, nakon što je konačno dato zeleno svjetlo. Iz "Warner Brosa" su najavili i da bi Peter Jackson, koji je režirao trilogiju "Gospodar prstenova", trebao dobiti posao za oba dijela ovog filma, javio je BBC.

Snimanje filma, koji se temelji na knjizi J. R. R. Tolkiena, bilo je odgođeno do daljnjeg zbog toga što se studio MGM, koji je vlasnik polovice projekta, našao u finansijskim problemima.

Prema magazinu "Hollywood Reporter", "Warner Bros" i MGM postigli su dogovor prema kojem MGM treba da pokrije polovinu troškova, od ukupnih 500 miliona dolara.

No, filma će ipak biti i radit će se 3D digitalnim kamerama.

"Istražujući Tolkienov put iskusit ćemo nešto više u odnosu na normalni film. To je putovanje u vrlo posebno mjesto mašte, ljepote i drame. Radujemo se ponovnom ulasku u ovaj čudesni svijet s Gandalfom i Bilbom", kazao je Jackson.

Film "The Hobbit" opisuje događaje koji su se zbili prije radnji prikazanih u trilogiji "Gospodar prstenova" koja je zaradila skoro tri milijarde dolara na kino-blagajnama širom svijeta. Njeno posljednje poglavlje "Povratak kralja" iz 2003, dominiralo je na dodjeli Oscara, osvojivši nagrade u svih 11 kategorija za koje je bio nominiran, uključujući i onu za najbolji film.