Film/TV
0

Snimanje filma "Tunel nade" privodi se kraju

FENA
Krajem iduće sedmice u Bosni i Hercegovini se završava snimanje igrano-dokumentarnog filma "Tunel nade", filma koji će rasvijetliti vojni, politički i civilni značaj sarajevskog ratnog tunela „D-B“ za odbranu i preživljavanje građana Sarajeva u proteklom ratnom periodu.

Film su danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili producentska kuća Studio ALP iz Slovenije i koproducenti Federalna televizija i Radio-televizija Slovenije.

„Ulazimo u posljednju trećinu filma, a slijede snimanja u Sloveniji, Austriji i Francuskoj, tako da će postprodukcija biti napravljena do kraja godine kada ćemo početi distribuciju", izjavio je danas režiser filma „Tunel nade“ Matjaž Fistravec, koji je uz Vojka Mitrovića i scenarist ovog filma.

Film je pripreman godinu dana. Nakon mnogobrojnih razgovora s glavnim protagonistima tunela, kopačima, vođama gradnje, vojnicima, generalima i političarima, ali i saslušanih mišljenja sarajevskih pisaca, pjesnika i građana koji su u toku rata prolazili kroz tunel, snimanja su počela 26. maja i trajat će do 10. juna. Film će ispričati priču o nastanku tunela, tadašnjim potresnim okolnostima, kao i priču o samim autorima tunela, onima koji su svojim požrtvovanim i često po život opasnim radom izgradili tunel spasa. Snimanje se odvija u autentičnoj okolini uz poznatu Kolarevu kuću, na padinama Igmana i Bjelašnice, kao i po ulicama Sarajeva.

Namjera autora je da dokumentirano precizno prikažu nastanak ideje o tunelu, kao i izvođenje radova u toku surovih bitki i uz neprestano granatiranje.

„Naš interes je da ovaj film ide u ovaj prostor gdje je i stvaralačka energija i da to zaokružimo prostorima bivše Jugoslavije a onda i svijeta - međunarodnim festivalima i TV-distribucijom“, kazao je Fistravec.

Generalni direktor RTV FBiH Jasmin Duraković naglasio je kako je ovaj film značajan i po tome što predstavlja suradnju između javnih radiotelevizija u regionu, Federacije BiH i Slovenije, koje ga finansiraju. Najvažnijim smatra to da se FTV-u svidio projekt koji je Fistravec sa svojom ekipom prošle godine predstavio u Sarajevu.

„Učinilo nam se dobrom idejom da se napravi rekonstrukcija priče o sarajevskom tunelu i da se to prikaže iz slovenačke dimenzije. Zbog svega toga smo odobrili taj projekt“, kazao je Duraković. On je izrazio nadu da će film biti distribuiran tokom 2007. godine na festivalima u BiH, Sloveniji i šire.

Na pres-konferenciji su se predstavili i graditelji D-B tunela, Sabahudin Stroil, čovjek koji je prokopavao stranu od Butmira, te Nijaz Selimović, čovjek koji je tunel prokopavao iz dobrinjske strane.

U filmu će biti uz igrane sekvence, upotrebljeni i snimci iz privatnih i javnih arhiva, isječci iz emisija Radija ZID i odlomci iz "Sjećaš li se Dolly Bell?". Predviđena dužina filma je 50 minuta. Direktor fotografije je Valentin Perko, scenograf je Osman Arslanagić, kostimograf je Amela Vilić, a maska Lamija Hadžihasanović. Na filmu surađuje oko stotinu suradnika.

Gradnja tunela Dobrinja-Butmir počela je ratne 1993. godine. Tunel je dug oko 900 metara i niskih je svodova. Izgrađen je za potrebe prolaska građana u okupiranom Sarajevu.