Film/TV
0

"Snijeg" od 16. oktobra u bh. kinima

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Film "Snijeg" rediteljke Aide Begić od 16. oktobra kreće u redovnu distribuciju u kinima Bosne i Hercegovine.

Riječ je o bosanskohercegovačkom kandidatu za najprestižniju filmsku nagradu - Oscar, filmu koji je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu gdje je nagrađen Grand Prixom programa Sedmica kritike.

Nakon 14. Sarajevo Film Festivala film "Snijeg" je nastavio svoj uspješan pohod na svjetske filmske festivale među kojima su i Chungmuro Film Festival u Seulu gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija, Toronto Film Festival, Manaki Brothers Festival, Reykjavik Film Festival gdje je nagrađen sa The Church of Iceland nagradom... Film "Snijeg" nominiran je i za nagradu Evropsko otkriće 2008. koju dodjeljuje Evropska filmska akademija.

"Snijeg" će se u redovnoj distribuciji početi prikazivati od 16. oktobra u Goraždu i Sarajevu, a u narednom periodu vidjeće ga i publika u Bihaću, Tuzli, Mostaru, Cazinu, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, Ključu, Vitezu, Donjem Vakufu, Bugojnu, Kaknju, Visokom, Konjicu, Čapljini, Širokom Brijegu, Tešnju, Maglaju, Zavidovićima, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku, Banovićima, Živinicama...

O čemu se radi u filmu

Šest žena, jedan starac, četiri djevojčice i jedan dječak žive u ratom razorenom i izoliranom selu Slavno. Njihove porodice i prijatelji su ubijeni, a tijela im nisu nikada pronađena. Prvi snijeg donosi odsječenost i opasnost po život u selu. Opasnost se približava kako seljani, predvođeni Almom, mladom tvrdoglavom ženom koja vjeruje da mogu preživjeti, pokušavaju pronaći izlaz iz siromaštva tako što će džem od šljiva i drugo voće i povrće, po kojem je njihovo selo slavno, prodavati na jednoj pustoj cesti. Dva poslovna čovjeka posjećuju Slavno i od stanovnika traže da ga napuste, a zauzvrat im nude novac. Seljani su pred dilemom: da li da prihvate ponudu koja bi im mogla spasiti živote, ali razoriti duše. Iznenadno nevrijeme poslovne ljude blokira u Slavnom i prisili ih da se suoče sa problemom većim od bilo čega što su očekivali – sa istinom!

Uloge u filmu ostvarili su neki od najznačajnijih bh. glumaca, ali i nove nade bh. glumišta: Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Mulamuhić, Jelena Kordić, Alma Terzić, Muhamed Hadžović, Jasmin Geljo, Dejan Spasić, Nejla Keškić, Mirna Ždralović, Benjamin Đip, Emina Mahmutagić.

Scenarij filma potpisuje Aida Begić, a koscenaristica je Elma Tataragić koja je ujedno i producentica filma. Direktor fotografije je Erol Zubčević, montažer Miralem S. Zubčević, a muziku potpisuje Igor Čamo. Film "Snijeg" prvi je projekat bh. producentske kuće MAMA FILM.