Evropska filmska akademija
0

'Snijeg' nominiran za 'Evropsko okriće 2008.'

FENA
U okviru evropskih filmskih nagrada, Evropska filmska akademija svake godine dodjeljuje nagradu Evropsko otkriće mladim i talentiranim režiserima za njihov prvi dugometražni film.

Ovogodišnje kandidate odredila je komisija u kojoj su filmski novinari Dana Linssen (Holandija), Julia Teichmann (Njemačka) i Rui Tendinha (Portugal) - od kojih su svi članovi FIPRESCI-a (Međunarodnog udruženja filmskih kritičara) - i članovi odbora EFA-e, Pierre-Henri Deleau (Francuska) i Stefan Laudyn (Poljska), saopćeno je u ponedjeljak iz Evropske filmske akademije.

Nominirani su filmovi: "Glad" (Velika Britanija, režija Steve McQueen, scenarij Enda Walsh i i Steve McQueen, "Snijeg" (Bosna i Hercegovina/Francuska/Njemačka/Iran, režija Aida Begić, scenarij Aida Begić i Elma Tataragić, "Tatil Kitabi" (Ljetna knjiga), (Turska, scenarij i režija Seyifi Teoman),Tulipan" (Njemačka/Švicarska/Kazahstan/Rusija/Poljska, režija Sergej Dvorceroj, scenarij Sergej Dvorceroj i Genadij Ostrovski), saopćeno je iz EFA-e.

Nominirani filmovi sada će biti dostupni 1.800 članova Evropske filmske akademije. Oni će glasati za pobjednika koji će biti objavljen na 21. evropskoj filmskoj nagradi u Copenhagenu, saopćeno je iz EFA-e.