Nina iz "Boljeg života"
69

Snežana Savić: Balkanci su se uvijek dobro razumjeli, ali drugi nisu željeli da budemo u dobrim odnosima

S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Srbijanska glumica Snežana Savić posljednjih godina potpuno se posvetila pozorištu. No, odnedavno se pridružila svojim kolegama na snimanju serije "Igra sudbine" koju bh. publika može pratiti na OBN televiziji. Sa Snežanom smo razgovarali o svemu po malo, glumi, privatnom životu, ali i Sarajevu.

U seriji "Igra sudbine" igra misterioznu damu Donku De Saeli koja će u seriji pomrsiti konce glavnoj glumici.

"Skoro sam se pojavila kao lik u toj seriji. Lik Donke je jedna vrlo zanimljiva uloga. Ona je jedna dosta misteriozna dama koja dolazi iz svijeta da izravna račune s glavnim likom, koji inače igra Milica Milša, pri tom ona plete raznorazne priče i spletke kako bi došla do cilja. Meni je uloga dosta legla i dosta se dobro osjećam u Donkinoj koži", kazala je na početku razgovora Snežana Savić.

U seriji igra mnogo glumaca mlađe generacije, zanimalo nas je kako se ona uklopila sa omladinom.

"Ne poznajem dovoljno generaciju mladih glumaca ali činjenica je da ih ima dosta. Sve te glumačke škole proizvele su dosta glumaca. Iako među njima ima dosta talentovanih glumaca, oni još uvijek treba da se dokazuju i na sceni i na filmu. Kada radimo zajedno kada imam priliku dam im savjetu, sugeriram nešto ili vrlo nenametljivo kažem svoje mišljenje. Pogotovo onima koji su spremni da saslušaju. Uvijek sam spremna da im u bilo čemu pomognem", rekla je.

Snežana se prisjetila kako je u vremenu kada je ona počinjala karijeru ništa nije moglo da se desi naglo i preko noći. Pažnju na sebe skrenula je još tokom studiranja na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a na četvrtoj godini u pozorištu je igrala Koštanu.

"Kada sam se odlučila da studiram glumu moji roditelji nisu bili za tu ideju. Moj otac je patrijarhalnog kova i nikako nije želio da mu kćerka bila glumica. Međutim, ja sam tu odluku donijela još kao djevojčica. Počela sam amaterski kod Bate Miladinovića, onda u teatru 'Simonida'. Kod mene je sve išlo postepeno i ništa se nije naglo događalo", kazala je i dodala da je najveću podršku, kada je gluma u pitanju imala od svoje tetke koja je uvijek bila uz nju.

Snežana je bila najbolji student u klasi, a sa njom su studirali Laza Ristovski, Bogdan Diklić, Radoš Bajić, Zlata Petković i Ljilja Stjepanović.

Impresivna karijera i privatni život

Na filmskom platnu prvi put se pojavila 1975. godine u drami "Ignjatović protiv Gebelsa", potom je uslijedila ekranizacija "Koštane", te uloga u komediji "Ana voli Milovana".

Najveću popularnost donijela joj je uloga fatalne Nine Andrejević u seriji "Bolji život" koja je emitovana u periodu od 1987. godine do 1991. godine.

"Moj televizijski opus je dosta impresivan serije 'I to se zove sreća', 'Vuk Karadžić', 'Srećni ljudi', 'Porodično blago', 'Bolji život', te filmovi 'Lutalica' i 'Tesna koža 2' samo su neke u kojima sam glumila. Drago mi je da je sve to ostalo zabilježeno i da za vrijeme rata nije stradalo i što neke mlađe generacije to mogu da vide. To je bio period kada sam mnogo radila na filmu i serijama, no sada sam malo više u pozorištu jer prije nisam imala više vremena za angažman te vrste", kazala je.

Život slobodnog umjetnika nije ni malo lak, pa nam Snežana priča kako nije bila nasretnija kada je njena kćerka Anita odlučila da uplovi u glumačke vode.

"Anita se zarazila glumom kroz serije i filmove koje je radio njen otac. No nije završila Akademiju, već Fakultet političkih nauka odsjek Novinarstvo. Trenutno je u fazi pisanja doktorata. Ima marketinsku agenciju i časopis koji je izuzetno kvalitetan, au kojem je glavni urednik. Trenutno joj je to preokupacija, ali ako se zaželi glume i ako joj se desi da dobije neku ulogu uvijek to može", rekla je Snežana i dodala i kako njena unuka Nina ima afiniteta prema glumi.

Prošla vremena

Budući da su glumci skloni porediti prošla i sadašnja vremena, hvaliti jedna a kuditi druga, Snežana nam je kazala kako nije nostalgična, ali kako su joj ostala lijepa sjećanja na prošla vremena.

"Nemam ja tu nostalgiju prema stvarima koje su prošle i na one koje su ne mogu popraviti, no imam sjećanja koja mi niko ne može uzeti. Sjećanja na prelijepu Bosnu, njihove ljude, Sarajevo, na zabave i gostovanja. Mnogo sam radila u Bosni sjećam se ljudi, te topline, druženja, te opuštenosti. Mi smo po senzibilitetu vrlo bliski. Tada smo se savršeno razumijevali, družili i osjećali no drugi nisu željeli da budemo u dobrim odnosima, a u stvari svoji mi koji smo se voljeli prije, volimo se i danas", zaključila je Snežana i dodala kako dugo nije bila u našem glavnom gradu te da će ako bude prilike za gostovanje vrlo rado doći kako bi se usput srela s ljudima koje dugo nije srela i da, kako kaže, osjeti miris Bosne.