Američka filmska akademija
0

"Slumdog Millionaire" odnio osam Oskara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Film bolivudske produkcije "Slumdog Millionaire" briljirao je na ovogodišnjoj 81. dodjeli nagrada Oskar priređenoj u nedjelju navečer. Dodjelu je obilježilo i odlikovanje posthumno dodijeljeno Heathu Ledgeru za sporednu ulogu Jokera u filmu o Batmanu "The Dark Knight".

Ostvarenje Dannyja Boylea Američka filmska akademija nagradila je za najbolji film, režiju, adaptaciju scenarija, montažu, muziku, pjesmu, kameru, miksanje tona, a film je bio nominovan u 10 kategorija.

Ledgerovog Oskara preuzeli su njegovi roditelji i sestra, a on će pripasti glumčevoj trogodišnjoj kćerki Matildi.

Sean Pean odnio je titulu najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu "Milk", iako je i Mickey Rourke očekivao istu. "Milk" je priča o prvom deklarisanom političaru homoseksualcu.

Najbolju žensku ulogu imala je Kate Winslet za "The Reader", a Penelope Cruz za sporednu ulogu u "Vicky Cristina Barcelona". Cruzova je pri izlasku na scenu da preuzme kipić pitala: "Je li se iko ikada onesvjestio ovdje? Jer bih ja mogla biti prva." Zatim je zahvalila Woodyju Allenu što joj je dodijelio ulogu u filmu, ali i svima onima koji su sve ove godine pisali sjajne uloge za žene.

Najbolji animirani film je "Wall-E", a "Milk" ima najoriginalniji scenario. Nagradu za najbolje dostignuće van engleskog govornog područja dobio je japanski film "Odlasci".

Epska ljubavna priča "The Curious Case of Benjamin Button" vodila je sa 13 nominacija, ali je dobila tri kipića, za vizuelne efekte, scenografiju i šminku.